2003 – Cheb: S další vlnou privatizace bytů se již nepočítá (TV Západ)

Po dokončení právě probíhající privatizace zhruba dvou a půl tisíce městských bytů chebská radnice s podobně rozsáhlou vlnou prodeje už nepočítá. Tento závěr vyplývá z nových Zásad hospodaření s městskými byty, které má radnice schválit počátkem června.

dezinfekce

V nejbližších letech tak budou pravděpodobně převáděny pouze takzvané zbytkové byty, tedy neprodané byty v jinak s privatizovaných domech. Podle dosavadních zkušeností nájemníci neprojevují zájem o dvacet procent z nabízených bytů, takže po skončení privatizace by městu v prodaných domech mělo zůstat zhruba 500 bytových jednotek. Součástí nových Zásad hospodaření je i způsob, jak tyto byty převést do soukromého vlastnictví.

„Je tam novinka v tom, že původně bylo podle Zásad možno prodávat pouze příbuzným, kteří spolu žijí v bytě a teď v tom návrhu se to rozšiřuje tak, že by ty byty se souhlasem nájemníků mohli odkoupit i příbuzní, kteří v tom bytě nežijí, tedy nebydlí společně a dále se v návrhu se rozšiřuje okruh osob, které by to mohly nabýt, o Sdružení vlastníků v předmětné nemovitosti, případně o některého z těch, kteří už tam byt vlastní,“ přiblížil hlavní změny místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Zamýšlené ukončení privatizace městských bytů vychází z koncepce bydlení, kterou si radnice nechala vypracovat před dvěma lety. Podle tohoto materiálu si má město ponechat ve svém vlastnictví patnáct až pětadvacet procent z celkového počtu bytů. V domech, které v současné době nejsou určeny k prodeji, je přitom necelých čtrnáct set bytových jednotek, což odpovídá doporučovanému rozmezí.

„Já bych řekl, že hlavním důvodem je to, že v současné době to bude mít vliv na ustavení rovnováhy v ceně nájemného. To je asi ten nejdůležitější důvod. Další důvod je, že existují určité skupiny občanů, které by těžko na volném trhu byt získávaly. A dál, že i pro potřeby města v některých případech je potřebné, aby byl k dispozici nějaký volný byt, například pro občany, kteří vyhoří, nebo objekt je ve špatném statickém stavu a je potřeba ho vyklidit. Nebo pro toho, kdo má nějaké zaměstnání, které je pro město velmi potřebné, například lékaři, učitelé apod.“ vyjmenoval příklady místostarosta. 

Nové zásady hospodaření také předpokládají zachování pořadníku na městské byty. Možnost zapsání do tohoto seznamu bude ale nově omezena výší příjmu zájemce o byt.

„Je to vázáno na životní minimum, ale protože ještě to není projednáno a je k tomu celá řada připomínek a bude se tato konkrétní hodnota diskutovat, tak teď by bylo předčasné o ní mluvit,“ dodal Vanoušek. 

Současná vlna privatizace bytů má přinést do městské pokladny zhruba 200 milionů korun. Ty mají být podle nových zásad přednostně investovány opět do oblasti bydlení, tedy například do oprav městských domů, dvorních traktů nebo do podpory nové výstavby. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy