2003 – Cheb: Nová kniha srovnává historické fotky se současností (TV Západ)

Novou reprezentační knihu vydalo po devíti letech město Cheb. Poněkud netradiční pojetí této publikace naznačuje už její název Cheb v zrcadle času.

dezinfekce

Vedle klasických propagačních fotografií současného města totiž obsahuje také sérii srovnávacích snímků kolorovaných pohlednic z první poloviny minulého století.

"Dostal jsem vlastně sbírku historických pohlednic a hledal jsem ta místa, jak to vypadá teď. No a snažil jsem se najít co nejvěrněji a většinou se to povedlo. Někde se to taky nepovedlo, ale někde to taky už nejde teď. No a takto tak to vzniklo," popsal autor nových snímků, fotograf a kameraman Luboš Stiburek. 

Text o historii města napsal ředitel chebského archivu Jaromír Boháč. Autorem textu o současnosti a několika snímků je pak pracovník odboru kanceláře starosty chebské radnice Jiří Strádal.

"No tak tam se těžko dá dělat něco netradičního. Jo, ale je tam snad ten pokus s těmi citacemi věci oživit a podívat se na to trochu jiným způsobem. Já vůbec mám něco proti netradičnímu, protože Cheb je tradiční město a věci mají být tradiční," komentoval knihu ředitel archivu Boháč. 

Jedna z kapitol knihy je věnována také sousednímu bavorskému městu Waldsassen, které bylo partnerem při její přípravě. Celý projekt pak finančně podpořila Evropská unie.

"Takže byly prostředky z EU 20 tisíc eur z Fondu malých projektů fond Phare a město Cheb se podílelo pětašedesáti tisíci korunami," doplnil informace starosta Chebu Jan Svoboda. 

Kniha Cheb V zrcadle času, která vyšla v pětitisícovém v nákladu, jejíž k dostání za 170 korun v turistickém Infocentru na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy