2003 – Cheb: Jazz Jam a Nová média se spojila do jednoho festivalu (TV Západ)

Cheb se stal v minulém týdnu na čtyři dny centrem jazzové hudby a umění využívající moderních technologií. Ve stejném termínu se zde konaly dva prestižní festivaly Jazz Jam a Nová média.

dezinfekce

Organizátoři třetího ročníku nových médií a již osmého pokračování Jazz Jamu letos premiérově spojili síly a výsledkem byl zajímavý mix progresivní elektronické výtvarné tvorby a jazzové hudby. Festival videoartu, computerové grafiky a animace, elektronické hudby a performance Nová média je přitom jedinou rozsáhlejší akcí, která mapuje vývoj v těchto odvětvích umění v České republice. 

Do Chebu proto zamířili studenti jedenácti uměleckých škol pod vedením svých profesorů, ale i zkušení domácí a zahraniční tvůrci. Letošní ročník festivalu nabídl výstavy v kostele svatého Bartoloměje, v chebském divadle, v Galerii U Kamene i v pořádající G4. 

Vedle toho byly součástí přehlídky také přednášky profesorů výtvarných škol zabývajících se prací s novými médii či workshop na téma řešení webových stránek. Organizátoři již tradičně zajistili také jeden netypický objekt, kde mohli mladí umělci tvořit a vystavovat. Letos se jednalo o industriální prostory bývalého pivovaru za chebským náměstím. 

Osmý ročník hudebního Jazz Jamu pak nabídl posluchačům hvězdný seznam účinkujících. Jména, jako například polský saxofonista Zbigniew Namysłowski, Laco Déczi či Pavel Fajt již patří mezi legendy jazzové hudby. 

Vrcholem přehlídky bylo závěrečné vystoupení Robbena Forda s jeho triem. Americký kytarista je zřejmě největší hvězdou, která na chebském festivalu v jeho osmileté historii vystoupila. Může se totiž pochlubit společným účinkováním s takovými hvězdami jako Joni Mitchelová, bývalým členem Beatles George Harrisonem nebo mnohaletou spoluprací s jazzovou legendou Milesem Davisem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy