2003 – Cheb: Galerie G4 vystavuje výsledky workshopu v Provence (TV Západ)

V chebské Galerii G4 jsou v těchto dnech k vidění výsledky fotografického workshopu, který proběhl na přelomu loňského srpna a září ve francouzské Provence.

dezinfekce

Na jih Francie se na sklonku loňského léta vydalo pod lektorský vedením pražského fotografa Lukáše Klimenta dvanáct autorů a autorek úzce spolupracujících s Galerií G4. 

"Ze jmen, která jsou známá chebské veřejnosti, tak tam byl třeba výtvarníka fotograf Jiří Černý nebo dokumentarista Jan Schejbal z Plzně, ale byli tam i třeba lidé z občanského sdružení Ateliér," popsal ředitel Galerie G4 Zbyněk Illek. 

Účastníci workshopu se vydali po stopách řady slavných osobností, které Provence již od 19. století doslova přitahovala a snažili se prostřednictvím fotek zachytit atmosféru míst, kde slavní malíři, spisovatelé, filozofové a vědci působili. Na výstavě jsou tak nyní k vidění například místa pobytu mikrobiologa Luise Pasteura, spisovatele Victora Huga nebo malíře Vincenta van Gogha.

"Vlastně ta dílna vznikla na základě spolupráce s francouzskou asociací fotografů Vedutas, kterou jsme spolupracovali už na dílnách v Bretani a tentokráte jsme nefotografovali společně s francouzskými fotografy Ti byli v Provence rok před tím, abych tak řekl, nám tam připravili půdu a na společné výstavě bychom chtěli fotografie z Provence předvést v Quimperlé v době, kdy bude, alespoň doufáme, pokračovat naše vzájemná spolupráce," vysvětlil ředitel. 

Pro výstavu nazvanou Osobnosti evropské kultury Provence 2002 byla vybrána zhruba stovka snímků vzniklých v průběhu loňského workshopu. Celá kolekce je rozdělena na dvě přibližně stejně početné části. První tvoří černobílé dokumentární snímky a druhou barevné, převážně velkoformátové výtvarné fotografie.

"Provence je velice krásná a asi všichni účastníci pochopili, proč tolik malířů jezdilo právě do Provence. Je tam úplně jiné světlo a to jiné světlo dělá jiné barvy," dodal Illek. 

Výstava bude v Galerii 4 k vidění do prvního března.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy