2003 – Cheb: Do razie na Svatém Kříži se zapojilo přes 100 osob (TV Západ)

Desítky tisíc kusů nelegálního zboží zabavili celníci při několikadenní razii na největší západočeské tržnici na Svatém Kříži u Chebu. Do akce se kromě osmdesáti celníků zapojilo také třicet policistů.

dezinfekce

„Na tržnici Svatý Kříž se zabavilo zboží za celkem šedesát milionů korun, z toho bylo přibližně 474 tisíc kusů cigaret, 28 tisíc textilu a 27 tisíc CD a DVD,“ spočítal Roman Šťovíček, ředitel Celního úřadu.

V průběhu razie celníci zkontrolovali nejen samotné prodejní stánky, ale také skladovací kontejnery a další nebytové prostory v areálu tržnice. Státní zástupce přitom zasahující policisty vybavil také souhlasem ke vstupu do uzamčených stánků a budov.

„Na tržnici Svatý Kříž se nepodařilo najít výrobny jako takové, na druhou stranu se podařilo najít dvojité stánky, dvojité stěny za stánky, kde bylo tisíce kusů značkového textilu ukryto před inspektory. Dále se podařilo najít zboží ukryté v celém areálu v kanálech. Zhruba ve dvaceti kanálech bylo nalezeno zboží za miliony korun,“ přiblížil ředitel. 

V areálu tržnice bylo objeveno také velké množství zbytků padělků, které trhovci před příchodem celníků ničili a pálili. Další zboží se pak podařilo najít i v sousedním lese, kam se ho Vietnamci snažili přirazí vyvézt.

„Jenom můžu říct, že ta tržnice se hlídala už od pátku a hlídaly se všechny výjezdy z tržnice. A jenom za tu dobu, než začala celá akce, se zadrželo zboží za jeden milion dvě stě sedmdesát tisíc, které se vlastně ti obchodníci snažili vyvézt ven,“ popsala tisková mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. 

Policisté si ještě před zahájením razie vyžádali od majitelů tržnice nájemní smlouvy k jednotlivým prodejním místům. Tato skutečnost by nyní měla umožnit trestní stíhání nepoctivých prodejců.

„V příštích dnech policie obviní několik vietnamských obchodníků pro porušování zákonů,“ dodal Šťovíček. 

V asijských tržnicích na Chebsku bylo od počátku letošního roku zabaveno nelegální zboží za 390 milionů korun. Od prvního května loňského roku, kdy se se systematickým kontrolami tržnic začalo, se pak již podařilo zabavit zboží v celkové hodnotě 608 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy