2002 – Sokolov: Veteránská auta a motocykly se ukázaly na náměstí (TV Západ)

První srpnovou sobotu se sokolovské centrum zaplnilo více než stovkou historických automobilů a motocyklů. Zdejší Staré náměstí se totiž stalo dějištěm jedné z průjezdných kontrol druhého ročníku Karlovarské Veterán rallye.

dezinfekce

Více než 70kilometrová trasa závodu vedla z Březové u Karlových Varů do Sokolova, Lokte a zpět do krajského města. Na závodníky na trati čekalo několik průjezdních kontrol kde pro ně organizátoři z karlovarského Veteran Car Clubu připravili nejrůznější vědomostní a sportovní úkoly, jako například zaparkování do vytyčeného prostoru nebo nabírání vody do odměrky na čas. 

"Vozidla i závodníci jsou z celého regionu České republiky, je tady dokonce i deset našich přátel ze Spolkové republiky Německo," prozradil pořadatel závodu Zdeněk Touš. 

Mezi takřka sedmdesáti historickými automobily a čtyřiceti motocykly převládaly výrobky kdysi slavných domácích značek Aero a Praga. K vidění zde byl ale také například Rolls-Royce z roku 1956 s objemem motoru téměř 5 litrů nebo legendární růžový Cadillac, který je majetkem producenta české verze muzikálu Pomáda Adama Nováka. 

Za každým z nablýskaných veteránů se přitom skrývají stovky hodin strávených nad jeho renovací a později údržbou. 

"Tak já jsem například tento automobil renovoval, trvalo to dva roky. Zhruba, co jsem si psal, tak asi 2,5 tisíce hodin," přiblížil Touš. 

"O jaký automobil se jedná," zeptal se redaktor. 

"Je to Tatra 57A z roku 1938," odpověděl spokojený majitel. 

Cena vozů se podle jejich majitelů těžko stanovuje, protože jde především o historickou hodnotu. Většina z nich se dá sice pořídit do půl milionu korun, ale hodnota těch nejcennějších je ještě několikanásobně vyšší. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy