2002 – Sokolov: Stacionář by měl zahájit činnost na podzim (TV Západ)

Snad již od počátku srpna by mohl v nedávno dokončeném sokolovském Areálu klidného stáří začít fungovat Stacionář pro seniory a zdravotně postižené. Toto, v Karlovarském kraji, ojedinělé zařízení bude poskytovat své služby zejména lidem, o které se přes den nemohou například kvůli zaměstnání postarat jejich příbuzní.

dezinfekce

Senioři a zdravotně postižení díky tomu nebudou muset končit v Domovech důchodců nebo sociálních ústavech. 

"Zájem o služby, co vím, je velký. V současné době jednáme s několika rodinami, případně s klienty, kteří o celou tu službu a veškeré prostory mají zájem je využít a doufám, že do konce září veškeré služby, které máme ve své hlavě nabídneme. A budou využity," popsala Dana Janurová, provozovatelka stacionáře. 

O klienty stacionáře se bude starat zhruba deset osobních asistentů a v případě potřeby sem bude docházet také lékař. Kromě základní péče chce zařízení nabízet rovněž řadu doplňkových služeb. Od sociálního a právního poradenství přes perličkové koupele a masáže až po zajištění pedikérky či kadeřnice. 

"Služby budou placeny v rozmezí od 5 do 50 korun na hodinu, záleží na tom, jaké služby budou poskytovány. A také záleží na tom, jestli ten klient bude mít svého osobního asistenta nebo nebude," přiblížila provozovatelka. 

Celodenní program se bude individuálně řídit potřebami jednotlivých klientů. Centrum služeb a pomoci, které má prostory Stacionáře od města pronajaté za symbolickou jednu korunu za metr čtvereční ročně, chce vedle běžného sledování televize nebo hraní her, nabídnout také například příležitostné přednášky lékařů, psychologů a zajímavých osobností. 

"A zároveň také záleží na tom, jestli klient bude na tom tak, aby mohl veškerý ten program absolvovat. Taky ten klient jako takový si stanovuje svůj program sám, protože není možné mu vnucovat něco, co my chceme. Všechno záleží jen na něm," dodala Janurová. 

Sokolovský Stacionář by měl celodenní péči poskytovat zhruba až 15 klientům, přičemž řada dalších bude ještě příležitostně docházet. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy