2002 – Sokolov: Projekt Ajaxův zápisník se rozšířil do celé republiky (TV Západ)

Již druhým rokem probíhá na všech základních školách sokolovského okresu projekt Ajaxův zápisník, který pro žáky druhých tříd společně připravili zdejší Okresní ředitelství Policie a Středisko prevence kriminality.

dezinfekce

Děti pod dohledem policejního psa Ajaxe vyplňují v průběhu školního roku ilustrovaný zápisník a seznamují se tak s prací policistů a nejrůznějšími nástrahami, které je mohou v životě potkat. 

"Podstata je, abychom do dětí dostali takové ty základní preventivní návyky, které jim mohou pomoci v životě," shrnul hlavní myšlenku projektu Rudolf Volf ze Střediska prevence kriminality v Sokolově. 

Ajaxův zápisník je podle jednotlivých měsíců školního roku tematicky rozdělen do 10 oddílů, z nichž každý se zabývá konkrétní problematikou, například dopravní výchovou, drogami nebo šikanou. Zda-li děti správně vyplnily jednotlivé úkoly průběžně kontrolují jejich třídní učitelky. 

"Loňští druháčkové a letošní třetáci pokračují. V tomto pololetí jsme vyhlásili výtvarnou soutěž "Co nás naučil Ajaxův zápisník" a z dětí z celého okresu vybereme 40 nejlepších prací a autoři pojedou do Policejního muzea v Praze," prozradila tisková mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. 

Loňský premiérový ročník projektu měl mezi malými školáky značný ohlas, a tak Ministerstvo vnitra rozhodlo o tom, že v průběhu nedávno zahájeného školního roku se s policejním psem Ajaxem budou moci blíže seznámit děti ze všech koutů republiky. 

"V loňském roce to byl projekt sokolovský. A letos v projektu probíhá 38 tisíc dětí v celé republice, jedná se zhruba asi o 70 % žáků druhých ročníků základních škol," dodal Volf. 

Ochuzeni nezůstanou ani školáci, kteří se zápisníkem pracovali již v roce minulém. Sokolovští policisté a Středisko prevence kriminality totiž připravili pokračování projektu. Pro letošní třeťáky je tak na první pololetí připravena výtvarná soutěž na téma "Co nás naučil Ajaxův zápisník", po jejímž ukončení bude vybráno 40 nejlepších prací a jejich autoři navštíví Policejní muzeum v Praze. Počátkem příštího roku se jim pak do rukou dostane druhý díl zápisníku, na jehož dokončení se právě v těchto dnech pracuje. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy