2002 – Region: Blíží se 11. ročník Festivalu uprostřed Evropy (TV Západ)

Haydnovou Ohnivou symfonií bude 21. července v Chebu ve zdevastovaném gotickém Kostele Zvěstování Panny Marie na Františkánském náměstí slavnostně zahájený již 11. ročník přeshraničního kulturního festivalu nazvaného Uprostřed Evropy.

dezinfekce

Do 8. září, kdy přehlídka vyvrcholí koncertem Pražské filharmonie a Kühnova sboru v klášterní bazilice v nedalekém Waldsassenu, se ve 42 příhraničních městech a obcích Čech, Saska a Bavorska, uskuteční několik desítek koncertů, výstav, divadelních představení či besed. Hlavním cílem organizátorů festivalu je snaha představit návštěvníkům přehlídky české a německé kulturní dědictví i jejich vzájemný stav, a také podnítit spolupráci umělců z obou stran hranice. 

"Již v zahajovacím koncertu budeme mít možnost tuto česko-německou kulturní spolupráci si zažít. Vystoupí orchestr Virtuosi di Praga, jedno z věrných uměleckých těles, které často již na Festivalu uprostřed Evropy s velkým úspěchem hostovalo. Dirigovat bude německý dirigent Martin Fisher-Dieskau a sólista Dariusz Mikulski přináší pak do tohoto programu mezinárodní složku," uvedla organizátorka festivalu Ivana Thomaschke.

Rozpočet festivalu letos dosahuje výše zhruba 800 tisíc EUR a z podstatné části je hrazen z příspěvků bavorského a saského ministerstva kultury. Z české strany pak nejvíce peněz poskytl úřad Karlovarského kraje a jednotlivá zúčastněná města a obce. 

Letošní ročník přehlídky se bude odehrávat v duchu motta Umění a příroda, které by se mělo odrazit ve většině festivalových akcí a zároveň také návštěvníky upozornit na přírodní krásy a historické památky česko-bavorsko-saského příhraničního regionu.

"A domníváme se, že toto téma je důležité i z hlediska turistického, protože jedním z vlastností tohoto Festivalu uprostřed Evropy je, že se realizuje v krásném přírodním prostředí. Dokonce Lord Yehudi Menuhin, který dříve až do své smrti každoročně vystupoval na Festivalu uprostřed Evropy, tvrdil a veřejně to prohlásil, že v této naší oblasti jsou lesy ještě zelenější, než v Irsku," dodala Thomaschke. 

Město Cheb bude letos v rámci festivalu hostit také výstavu obrazů meziválečného pražského Němce Maxima Kopfa, která se uskuteční v Galerii výtvarného umění, dvoudenní setkání českých a německých kunsthistoriků a mistrovský klavírní kurs pořádaný na památku chebského rodáka Rudolfa Serkina.  

Sokolovská kulturní veřejnost se pak může těšit na vystoupení Stefan Grasse Tria, jehož flamenco a pro brazilské rytmy a stepový tanec diváky přenesou z nádvoří zdejšího zámku až na slunečný jih. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy