2002 – Kynšperk: Historický betlém byl vyhlášen kulturní památkou (TV Západ)

Kulturní památkou byl před nedávnem prohlášen betlém z barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku na Sokolovsku. Zdejšímu farářovi Přemyslu Fáměrovi se tak po zhruba dvouletém úsilí podařilo pro prostým stářím i rozsahem unikátní památku získat odpovídají uznání.

dezinfekce

Kromě toho dává zařazení na seznam Ministerstva kultury také velkou naději na získání dotace na potřebné zrestaurování betléma, které má přijít na zhruba na 400 tisíc korun. Třistadvacetitisícovou dotaci by tak stát mohl poskytnout již v příštím roce, zbylých 80 tisíc pak bude muset sehnat sama církev. 

"Přiznám se, že já ty prostředky zatím nemám, i když možná někteří diváci zahlédli plakátky s otázkou: Bude tento betlém v roce 2002 prohlášen za kulturní památku? Tak ano, v této chvíli je prohlášen, dopisem z 15. července 2002, Ministerstvem kultury. Ovšem s tím, že na jednotlivé sponzory nebo obyvatele mohu obrátit veřejně až budu mít povolenou a bude připravena veřejná sbírka," popsal situaci administrátor římsko-katolické farnosti Přemysl Fáměra. 

Unikátní betlém složený z velkého množství až půlmetrových figur, které jsou zakomponovány do orientální krajiny s domky, je v současnosti ve velmi špatném stavu a bez odborného zrestaurování mu hrozí zkáza. Jeho základ přitom pochází z poloviny 19. století a některé části by dokonce mohly být ještě starší. Betlém, jehož scenérie je téměř 6 metrů široká a pět vysoká, byl postupně doplňován a jeho podoba se tak v průběhu let měnila. 

"Takže máme před sebou unikát v republice ve smyslu stylu. Tak, jak ho vidíme, kdybychom ho viděli v té původnější verzi, v tom původnějším oblečení, tak bychom to mohli vidět v Rakousku, Německu, v Itálii a ve Španělsku. Tam jsou tyto oblékané betlémy běžným jevem. U nás se v tom množství a v tom stáří nic podle odborníka betlemáře Ing. Roda z Prahy neobjevuje," vyzdvihl význam kynšperského betlému Fáměra. 

Kynšperský betlém byl poprvé po mnoha letech veřejnosti představen o vánocích v roce 2000 a od té doby dokáže každé vánoční svátky přilákat stovky lidí. Po jeho zrestaurování se pak počítá s tím, že bude v kostele umístěn celoročně a stane se významným turistickým lákadlem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy