2002 – Kynšperk: Bude místní betlém kulturní památkou? (TV Západ)

Snad již v únoru letošního roku dojde k prohlášení kynšperského betlému, který se nachází v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie, za kulturní památku, díky čemuž by se mělo usnadnit shánění peněz na jeho záchranu.

dezinfekce

Betlém se 70 renesančně-barokními figurami zakompovanými do přírodní scenérie orientální krajiny je unikátní ukázkou práce podkrušnohorských řezbářů. Tato jedinečná památka, kterou se během posledního roku podařilo dostat do povědomí širší laické a odborné veřejnosti, je přitom starší, než se původně myslelo. Památkáři zevrubnou prohlídkou zjistili, že většina figur nepochází z poloviny 19., ale již z 18. století. 

"A podle magistry Trncové z Plzně, z Památkového ústavu státního, tak dokonce některé prvky jsou z roku 1680," uvedl Přemysl Fáměra, administrátor římsko-katolické farnosti.

V současné době se ale betlém nachází ve velmi špatném stavu. Řada vzácných figur je silně poškozená a původní barokní stavby a domky dokonce musely kvůli značné zchátralosti zůstat uskladněny ve farním depozitáři. Betlém je přitom ojedinělý nejen svojí uměleckou a historickou hodnotou, ale také díky své tradiční barokní kompozici, kdy v průběhu liturgické doby vánoční dochází ke změnám zobrazeného výjevu. 

"V baroku si lidé rádi hráli s obrazem, a tedy i prostorem. A tak se tam dochovalo narození Páně tak, jako ho vidíme dnes, 6. ledna přibudou Tři králové, klanění Tří králů a následně za pár dní na to, podle čtení evangelia při mši, bude změna a bude útěk do Egypta. Takže Tři králové se obrátí jakoby zády k betlému, k jesličkám, a jezulátko bude posazeno na oslátko v doprovodu Panny Marie a pěstouna Páně sv. Josefa bude emigrovat do Egypta," popsal změny v kynšperském betlému Fáměra. 

Díky prohlášení betléma za kulturní památku by se na jeho záchranu mohlo podařit státní příspěvek z prostředků Ministerstva kultury. Osmdesáti tisíci by ale na rekonstrukci, která má podle odhadů stát zhruba 400 tisíc korun, měl přispět také majitel betléma, tedy místní římsko-katolická farnost. Ta ale v současnosti takto vysokou částkou nedisponuje, a proto v případě souhlasu státních institucí uvažuje o vyhlášení veřejné sbírky. Farnost přitom počítá s tím, že betlém by se měl po ukončení rekonstrukce stát významnou turistickou atrakcí a tudíž být, podobně jako betlém třebechovický, přístupný celoročně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy