2002 – Horní Slavkov: Proběhlo první společné cvičení složek IZS (TV Západ)

Historicky první společné cvičení všech složek Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje proběhlo ve středu 22. května v prostorách bývalého cínového dolu Stannum u Horního Slavkova na Sokolovsku.

dezinfekce

Ukázky vyprošťování osob v nejrůznějších krizových situacích zde karlovarskému hejtmanovi, členům Bezpečnostní rady kraje či starostům obcí předvedlo s veškerou dostupnou technikou přibližně 160 hasičů, policistů, zdravotníků a dalších přizvaných specialistů. 

"A dále se zúčastní některé pozvané ostatní složky. Teď kolem nás zrovna prochází Kynologická záchranná brigáda, dále Báňská záchranná služba, Letecká pátrací a záchranná služba, pozvali jsme také Záchrannou a výcvikovou základnu z Rakovníka," uvedl Zdeněk Teplý, ředitel HZS Karlovarského kraje. 

Záchranáři si v průběhu několikahodinového cvičení vyzkoušeli například transport zraněných z nepřístupných míst pomocí lanové techniky a vrtulníku, vyhledávání zavalených osob speciálně vycvičenými psy nebo jejich záchranu za použití vyprošťovací techniky. 

"Hlavním úkolem tohoto cvičení je ověřit vzájemnou spolupráci jednotlivých složek. To cvičení vlastně realizujeme v rámci Zákona o Integrovaném záchranném systému, který platí od 1. 1. 2001 a v podstatě dává určité kompetence, rozděluje práva a povinnosti v rámci řešení mimořádných událostí. My si chceme ověřit součinnost složek při nasazení při velké mimořádné události," dodal Teplý. 

Nejrozsáhlejší společné cvičení odhalilo ale také některé předpokládané problémy s nimiž se záchranáři dlouhodobě potýkají. Největší potíže zapříčiněné různými typy používaných radiostanic mají jednotlivé složky systému se vzájemnou komunikací při společném zásahu. Tento nedostatek by měly vyřešit nové přístroje, jejichž nákup je ale plánován až na rok 2004. 

Přítomní představitelé Kraje však přislíbili, že některé další problémy, včetně obnovy technického vybavení se pokusí alespoň částečně vyřešit již do příštího roku, kdy se pravděpodobně v Chebu uskuteční další společné cvičení, tentokrát zaměřené na únik nebezpečného čpavku ze zdejšího zimního stadionu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy