2002 – Cheb: Vznikne první ubytovna pro bezdomovce (TV Západ)

Chebští bezdomovci, kteří v současné době hledají azyl zejména v budově místního vlakového nádraží, by měli mít ještě do konce roku k dispozici ubytovnu. Město totiž před nedávnem podepsalo smlouvu o přidělení prostoru pro vybudování azylového domu s plzeňskou Diecézní charitou, jejíž chebská pobočka by měla zařízení provozovat.

dezinfekce

Ubytovna se zhruba sedmi lůžky a sociálním zázemím má vzniknout ve dvorním traktu, přístupném z Dukelské ulice, v prostorách, kde dříve byla výkupna léčivých rostlin. 

"Předpokládám, že bude třeba rozsáhlé rekonstrukce, opravy, a v říjnu bychom mohli zahájit zkušební provoz. A pak už od nového roku by to mělo být definitivní, když všechno dobře dopadne," vyjádřila naději Brigita Loosová, ředitelka Farní charity Cheb.

Chebská Farní charita, která zhruba pětadvacítce místních bezdomovců zajišťovala alespoň oblečení, chce od zájemců o služby noclehárny vybírat poplatek ve výši 15 až 20 korun, v němž má být kromě přespání zahrnuta také teplá večeře. Charita bude mít v objektu ubytovny svého správce a dvě osoby na noční služby, které by měly vzejít z řad uchazečů o civilní službu a částečně se také bude podílet na hrazení nákladů nutných na provoz tohoto zařízení. 

"Třice procent musí zajistit Charita, v každém případě. Já jsem optimista a myslím si, že z Tříkrálových sbírek se nám to podaří. Anebo s pomocí ostatních Charit, které už jsou zavedené, že nám pomohou. A samozřejmě chebští sponzoři," dodala Loosová. 

Na provoz azylové ubytovny, která bude prozatím otevřena od šesté hodiny večerní do osmé hodiny ranní, bude ze svých prostředků přispívat také Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pomoc přislíbila také chebská radnice, která chce nejprve ve spolupráci se společností TEREA vytipované prostory uvést do slušného stavu. 

"A počítáme, že v následujících letech by provozovala sice Charita diecézní tento útulek, ale město by tam, jako jiným organizacím, se podílelo určitou částkou každoročně, pokud by ta částka byla zakotvena přímo v rozpočtu anebo by byla udělována jednorázově každý rok po žádosti," nastínil možnosti města jeho místostarosta Petr Jakš. 

Ubytovna pro bezdomovce bude první zařízením tohoto typu na Chebsku. Místní radnice doposud řeší situaci odesíláním nejpotřebnějších případů do karlovarského střediska Armády spásy, na jehož provoz pak podle počtu ubytovaných finančně přispívá. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy