2002 – Cheb: Výzkum mezi Vietnamci přinesl řadu překvapení (TV Západ)

Řada zajímavých a v mnoha případech i překvapivých zjištění vyplývá z prvních výsledků výzkumu zdejší vietnamské komunity, který na objednávku chebské radnice vypracovalo Středisko pro výzkum regionálního rozvoje při Ekonomické fakultě Západočeské univerzity.

dezinfekce

Podrobného dotazníkového šetření se zúčastnilo 99 občanů z vietnamské komunity, kteří v současné době žijí a působí v Chebu a jejichž průměrný věk je 34 let. S realizací průzkumu Středisku zásadním způsobem pomohl vietnamský student 3. ročníku zdejší Ekonomické fakulty, který zajistil bezproblémovou distribuci dotazníků mezi svými krajany. 

"Na začátku jsem dostal ty dotazníky v češtině a pak jsem je doma přeložil do vietnamštiny. A potom mi také pomohl můj tatínek s přeložením," uvedl student Ta Minh Trung. 

Z provedeného šetření například vyplývá, že pouze nepatrná část Vietnamců odešla ze své vlasti z politických důvodů a jednoznačně tedy převažují důvody ekonomické. Drtivá většina sem pak přišla přímo z Vietnamu, konkrétně ze severu země a pouze necelých 10 % ze sousedního Německa. 

"Já učím na vysoké škole, tak třeba 20 % Vietnamců, vysokoškoláků je poměrně vysoké procento," podotkl Jiří Hofman, pedagog FEK. 

Přibližně 42 % místních Vietnamců považuje svojí znalost českého jazyka za vyhovující, přičemž ale pouhých 7 % uvedlo, že rozumí bez problémů. Za svojí ekonomickou aktivitu uvedlo více než 80 % účastníků šetření soukromé podnikání. Většina chce vydělané peníze investovat zde, a to do koupi domu a do dalšího podnikání a pouze 20 % peníze spoří, aby si je odvezla do své vlasti. 

"Dále mě překvapilo i to, že většinou se chtějí tady usadit, že nechtějí šetřit peníze ve většině na to, aby se vrátili do Vietnamu a tam investovali nebo se usadili, znovu tam odkud přišli. Ale chtějí se usadit zde, v Čechách," zmínil fakt Hofman. 

Více než polovina Vietnamců uvedla, že si zde našla známé mezi Čechy a téměř třetina je dokonce označila za své přátele. Naopak českým úřadům a Policii mírná většina respondentů nedůvěřuje a více než 36 % se již setkalo s rasovou diskriminací. Na citlivou otázku porušování českých zákonů nejvíce dotazovaných uvedlo, že Češi dělají totéž a dalších 16 % pak odpovědělo, že porušování umožňuje korupce. 

Analýza všech dotazníkovým šetřením nashromážděných výsledků bude ale ještě pokračovat, takže další zajímavá zjištění se dají očekávat. 

"On se nám strašně rozrostl, ten výzkum. A jelikož je to výzkum jedinečný a tím pádem náročný, tak řadu podrobností budeme muset zpracovat ještě později. Takže kolegové, kteří přes program toto zpracovávají, budou mít ještě hodně práce v příštích týdnech," dodal Hofman. 

Podle odhadů samotných zpracovatelů výzkumu žije v současné době v Chebu a jeho nejbližším okolí až 5 tisíc Vietnamců. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy