2002 – Cheb: V knihovně vzniklo zvukové oddělení pro nevidomé (TV Západ)

V současné době vrcholí v chebské okresní knihovně přípravy na otevření zvukového oddělení pro nevidomé spoluobčany, s jehož budováním se začalo již zhruba před rokem. Chebská knihovna přitom úzce spolupracuje s pražskou Ústřední knihovnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana, která má v tomto oboru již více než stoletou tradici, a pro níž namlouvají tištěné texty na audiokazety přední čeští herci.

dezinfekce

"My budeme začínat. Budeme mít asi přes 200 titulů a samozřejmě počítáme s tím, že si ještě půjčíme z té pražské Macanovy knihovny do začátku nějaký výměnný soubor," uvedla ředitelka knihovny Marie Mudrová. 

V současné době funguje na území naší republiky 32 zvukových oddělení knihoven vzniklých převážně v posledních 12 letech, z nichž nejbližší se nacházejí v Karlových Varech a Plzni. Vznik takového oddělení je ovšem poměrně drahou záležitostí. Pořízení jedné zvukové knihy, která v průměru zabere 10 audiokazet, totiž přijde zhruba na 600 korun. 

Chebské knihovně se ale na jejich nákup podařilo získat finanční příspěvky z prostředků Ministerstva kultury i místní radnice a dobrovolnou sbírkou při vánočních koncertech pěveckého sboru Špalíček, která vynesla 15 tisíc korun přispěli i samotní Chebané. 

Díky vzniku zvukového oddělení při chebské knihovně si již nebudou nevidomí muset své oblíbené tituly objednávat prostřednictvím zásilkové služby. 

"Budeme kontaktovat všechny oční lékaře, protože v té smlouvě, kterou jsme uzavřeli s Knihovnou Macanovou, se musí všechny tyto pobočky zavázat, že budou půjčovat pouze zrakově postiženým, kteří si přinesou potvrzení od očního lékaře," dodala Mudrová. 

Zvukové oddělení při chebské okresní knihovně bude s největší pravděpodobností slavnostně otevřeno 1. dubna letošního roku.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy