2002 – Cheb: V Galerii G4 vystavují čtyři fotografky (TV Západ)

V chebské Galerii G4 je v těchto dnech k vidění výstava čtveřice amatérských fotografek, absolventek fotografického oboru Základní umělecké školy ve Františkových Lázních.

dezinfekce

Každá z nich se na výstavě nazvané "Dělaly jsme, co jsme mohly" představuje ucelenou kolekcí snímků vybraných z jejich školní závěrečné práce. 

Hana Fischerová se v ní zaměřila na ztvárnění nejrůznějších detailů lidského těla. 

"Můj původní záměr byl dělat fotogramy, udělat výtvarnou fotku na bázi fotogramu. To je fotografická technika. A pak jsem vedle toho fotila ještě své, tzv. pokusy. A když jsem to Zbyňkovi (Illkovi – ředitel Galerie G4), tak jednoznačně označil ty pokusy jako lepší a bylo rozhodnuto, že se budu věnovat v té závěrečné práci pro focení detailů lidského těla. Takže potom z toho vznikla kniha, celkem rozsáhlá a tady je takový minimální průřez všech těch fotografií, co se povedly udělat v průběhu celého roku," uvedla vystavující fotografka Hana Fischerová. 

Jolana Moravcová se zde představuje souborem dokumentárních fotografií nazvaným "Z deníku Jany Č.", který je výsledkem celoročního sledování jedné rodiny.

"Tu rodinu jsem si vybrala, protože je mi blízká. Je tam určitý příbuzenský vztah, takže je pravda, že ti mi dovolili opravdu dostat se na úplně ta nejintimnější místa, řekla bych a souhlasili s tím, abych to tak i prezentovala," přiblížila své téma fotografka. 

Portrétními fotografiemi lidí, zastupující jednotlivá znamení zvěrokruhu se na výstavě prezentuje Alice Šmídová. Tyto její snímky přitom tvoří dohromady nástěnný kalendář. 

"Já jsem totiž zjistila, že nejsem na dokument, že nejsem ten člověk, který neruší. To znamená, že jsem si vybrala spíše ty ateliérové věci a spíše jsem se učila práci se světlem. Takže u některých se to povedlo, někdy se to úplně nepovedlo," popsala Šmídová svou kolekci. 

Život dvou dětí v mateřské školce, a to českého chlapečka Michala a vietnamské holčičky Lindy, sledovala v průběhu celého loňského školního roku Petra Dufková. Výsledkem jejího snažení je soubor dokumentárních fotek nazvaný "Dva".

"Vlastně jsem si je vybrala hned napoprvé, při první návštěvě, pak jsem zjistila, že mají vedle sebe i háčky v šatně a ručníky pověšené v umývárce. A výsledkem toho celého souboru mělo být soužití vietnamského děvčátka a českého chlapečka, jestli spolu dokáží žít v tom dětském kolektivu a do budoucna, jestli až vyrostou, jak dokáží pak společně žít i v dospělosti," dodala Dufková. 

Výstava "Dělaly jsme, co jsme mohly" bude v Galerii G4 k vidění do 4. ledna. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy