2002 – Cheb: U Kamene vystavuje Dalibor David (TV Západ)

V chebské Galerii U Kamene, která se zaměřuje na vystavování děl mladých českých výtvarníků, je v těchto dnech k vidění kolekce obrazů a kreseb Dalibora Davida. Ten dokončil pražskou Akademii výtvarných umění a to v ateliéru profesora Jiřího Sopka teprve před pěti lety.

dezinfekce

K absolutoriu přitom ale nemuselo vůbec dojít, neboť autor byl krátce před koncem diplomového roku, v době, kdy už měl namalovány nejlepší obrazy, stižen takovým záchvatem sebekritiky, že zapochyboval o svém nároku absolvovat. 

"Dalibor David je postava v Čechách dnes už skoro neobvyklá, protože je to také výtvarný introvert, který se zabývá teorií malby a bádá, místo, aby se prodával. Čili dalo velkou práci ho přesvědčit k této výstavě," nastínil autorův přístup kurátor chebských výstav Josef Vomáčka. 

Chebská výstava je tak vůbec první malou retrospektivou jeho dosavadní práce. Jsou zde zastoupeny obrazy a kresby převážně figurálního zaměření, které vznikly mezi roky 1994 a 2002. Jedná se o díla z několika autorových obrazových cyklů nazvaných například Trosečníci, Chodci nebo Okraje lesa.

"Ten začátek není tím, že bych si řekl, že budu dělat chodce nebo figury nebo jen velký formát nebo jen abstraktní - to předem nikdy pořádně nevím. Myslím, že mi hodně pomáhá intuice. A vlastně na tu se spoléhám maximálně, na intuici a nějakou zkušenost," popsal autor. 

Díky svému retrospektivnímu charakteru výstava zachycuje vývoj autorova malířského rukopisu, od puntičkářské přesnosti z dob studií, až k současnému expresivnějšímu uvolnění. 

"Samozřejmě osobnost Jiřího Sopka velmi, podobně jako jiné osobnosti, ovlivňuje studenty, takže jsou čitelné vlivy na některých obrazech z počátku Davidovy tvorby. Dnes už je v silné výtvarné expresi, naprosto ojedinělé, maluje zcela jinak. I v tom hlavním sále, kde jsme, přímo najdete věci, které se Sopkovi vnitřně podobají, ne zevně. A jsem velmi rád, že se to vyvíjí a ty jeho poslední věci, třeba abstraktní Lesy, jsou opravdu zajímavé," dodal Vomáčka. 

Obrazy a kresby Dalibora Davida budou v Galerii U kamene k vidění do 16. října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy