2002 – Cheb: Thelenové fotografie ukazuje výstava v G4 (TV Západ)

V chebské Galerii G4 probíhá v těchto dnech výstava mapující tvorbu ústecké fotografky Michaely Thelenové. Autorka, která vystudovala obor Výtvarná výchova na pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho, působí v současné době na této škole jako odborná asistentka Ateliéru výtvarné fotografie.

dezinfekce

Focením se začala intenzivně zabývat již v době svých studií a její tehdejší tvorba, zachycující intimní okamžiky ze života ženy, by se dala zařadit do oblasti feministicky orientovaných témat. 

"Ona ale velice záhy vykročila z tohoto zaškatulkování a začala zpracovávat témata sociální a společenská," přiblížil vývoj autorky ředitel Galerie G4 Zbyněk Illek. 

Michaela Thelenová se na výstavě prezentuje podstatnými částmi svých pěti pozdějších fotografických cyklů, které se obsahově dotýkají města Ústí nad Labem a celého okolního regionu. Konkrétně se jedná fotografické soubory zvané Ženy, Města, Víkend, Okna a Hroby. 

Cyklus ženy například zachycuje z auta fotografované prostitutky na silnici E55, soubor Víkend pak specifický víkendový puls města Ústí nad Labem, kde není mnoho příležitostí k vyžití. Michaela Thelenová si ale při zobrazování sociálních a společenských problémů zachovává svůj neobvyklý pohled na realitu, kterým na sebe upozornila již v počátcích své tvorby. 

"Zůstala jí také vlastnost jejích fotografií, která nenapomíná, nemoralizuje, neapeluje, ale pouze nám připomíná, že věci, které se kolem nás každodenně odehrávají a my je pomalu, ale jistě přestáváme vnímat, takže tady jsou, a že nejsou úplně v pořádku," dodal Illek. 

Výstava fotografií Michaely Thelenové bude v Galerii G4 probíhat až do 29. dubna. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy