2002 – Cheb: Na 15. ročník festivalu FIJO dorazilo 1200 účastníků (TV Západ)

Zhruba 1200 mladých muzikantů a mažoretek z nejrůznějších částí Evropy se na sklonku června sjelo do Chebu, kde uskutečnil již 15 ročník Mezinárodního festivalu dechových orchestrů mladých FIJO.

dezinfekce

Tento tradiční festival se v Chebu koná každé dva roky již 32 let a za tuto dobu se zde divákům představilo 238 orchestrů z 21 zemí Evropy i Asie. Letošního ročníku, který proběhl v termínu od 28. do 30 června se zúčastnilo 10 hudebních těles a 14 skupin mažoretek. 

Ze zahraničí přitom přijely do Chebu orchestry Maďarska, Ruska, Bulharska a Slovenska. Zastoupení zde měla pochopitelně i chebská hudební scéna, a to například díky již celosvětově známému dechovému orchestru a mažoretkám Základní umělecké školy, veteránskému souboru jeho bývalých členů či unikátní skupině místních romských mažoretek. 

"Město ho (FIJO) podporuje výrazně, ta částka je zhruba 2,5 milionu korun. Festival se koná jednou za dva roky, takže je to taková záležitost i z organizačního hlediska i z finančního hlediska, že tento interval se osvědčil a funguje to," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Pro obyvatele i návštěvníky Chebu byl po všechny tři festivalové dny připraven pestrý program. Vedle koncertů na různých místech města v něm nechyběl například také průvod všech zúčastněných dechových orchestrů a mažoretkových skupin centrem Chebu nebo závěrečná společná music show na stadionu Lokomotivy. 

Za dva roky, kdy město opět ožije říznou dechovkou mladých muzikantů, chtějí přitom organizátoři festivalu připravit pro diváky několik překvapení. 

"Určitě představu konečnou nemáme. Ale přemýšlíme o tom, že bychom zase měli vnést do průběhu FIJO trošku jiných prvků tak, jako jsme to vnesli poslední dva ročníky," doplnil ředitel pořádajícího Západočeského divadla v Chebu Miloš Růžička. 

Organizátoři této ojedinělé přehlídky mladých hudebníků uvažují například o tom, že festival mohl již od příštího 16. ročníku získat soutěžní charakter, čímž by jeho atraktivita pro diváky ještě vzrostla. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy