2002 – Cheb: Město chce jednat s Romy kvůli Karlovce (TV Západ)

Chebská radnice se chce v krátké době začít intenzivněji zabývat problematikou početné romské komunity, která ve městě žije. Radnice doposud Romům poskytuje z rozpočtu na jejich aktivity významnou finanční podporu, ale i přesto se v poslední době ve vztahu města a romských organizací objevovat vážné problémy.

dezinfekce

Radnici se nelíbí především chování Romů v pronajatých prostorách v budově bývalé školy v Karlově ulici. Někteří zastupitelé proto vystoupili s kritikou nadstandardního přístupu k této komunitě a navrhují s Romy jednat bez jakéhokoliv zvýhodnění. 

"Protože my máme představitele romské komunity na Karlovce, kde nám obě romské komunity, Ať Romský sportovní klub či Romské občanské sdružení "úspěšně" devastují Karlovku a my to budeme muset nějakým rázným způsobem řešit. Není už to možné nechat na to další Zastupitelstvo. Musíme svolat všechny představitele romské komunity i těch orgánů, které s tím mají něco společného a hledat nějakou cestu," potvrdil místostarosta Chebu Petr Jakš.

Chebský místostarosta Petr Jakš proto před několika dny konzultoval další postup s ředitelkou Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Jitkou Gjuričovou, do jejíž kompetence problematika soužití s romskou komunitou patří. 

Odbor prevence kriminality totiž před časem města vyzval, aby s Romy začala intenzivněji jednat a k tomuto účelu také navrhl systém tzv. kulatých stolů.

"Kde by probíhaly besedy mezi neromskou a romskou komunitou, jejich představiteli, zástupci," dodal Petr Jakš. 

Chebská radnice má ale určité pochybnosti o tom, zda-li Romové o podobná setkání projeví zájem. I přesto se má v krátké době uskutečnit první pracovní schůzka za účasti lidí, kteří se touto problematikou ve městě zabývají a zástupců zmíněného Odboru Ministerstva vnitra. V případě kladného ohlasu by se pak mohlo začít s pořádáním pravidelných kulatých stolů, z nichž by, například po vzoru Roudnice nad Labem, kde již s podobnými setkáními mají zkušenosti, měly vzejít pracovní skupiny zaměřené na vyřešení jednotlivých problémů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy