2002 – Cheb, Jeseník: Záchranka se v soutěži neztratila (TV Západ)

Tým chebské Zdravotnické záchranné služby se na sklonku května zúčastnil mezinárodní soutěže Rallye Rejvíz v Jeseníkách a hned při svém premiérovém vystoupení uspěl na výbornou. V početné konkurenci českých, amerických, japonských, argentinských či polských záchranářů totiž obsadil velmi solidní třinácté místo.

dezinfekce

Posádka sanitního vozu ve složení řidiči záchranáři Jiří Černý a Michal Brožík, lékař David Pupala a zdravotní sestra Pavla Šlajsová musela v průběhu trojdenního klání absolvovat celkem pět denních a nočních simulovaných výjezdů, jejichž věrohodnost byla zdůrazněna odborně namaskovanými figuranty. 

"Hodnotilo se při těch úkolech hlavně to, aby posádka, která zasahuje, jednak dorazila na místo v bezpečí a jednak aby při tom samotném zásahu bylo postaráno o bezpečí každého člena posádky. Šlo tam o součinnost celého Integrovaného systému záchranného, tzn. hasiči, záchranná služba, policie, popřípadě speleologická služba," popsal řidič záchranář Jiří Černý. 

V jednom z výjezdů, který se v šestileté historii soutěže premiérově uskutečnil v sousedním Polsku byly chebští záchranáři dokonce ze všech posádek nejlepší. 

"V této etapě nás čekal pacient, který ležel na náměstí před restaurací, bylo to hlášeno jako kolaps, kdy jsme pacienta zajistili, odtransportovali na Emergency v Polsku v Nise," přiblížila zdravotní sestra Pavla Šlajsová. 

V dalších etapách museli záchranářské týmy vyjíždět například k noční simulované dopravní nehodě autobusu, k potapěči, kterému se udělalo nevolno uprostřed vodní hladiny či lidem zavaleným v lomu. Největším překvapením ale byla jízda zručnosti, kterou řidiči museli absolvovat se značně nestandardním vozem, na což pochopitelně nebyli předem upozorněni. 

"Bylo tam otočené řízení, byla tam místo spojky brzda, místo brzdy spojka, jedna rychlost dopředu, čtyři dozadu," prozradil Černý. 

Na závěr celé soutěže se všechny posádky zúčastnily spanilé jízdy městem Jeseník, při níž pochopitelně nechyběly puštěné majáky ani sirény sanitních vozů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy