2002 – Cheb: Galerie G4 představuje dílo legendádní Dagmar Hochové (TV Západ)

Vůbec poprvé mohou v těchto dnech návštěvníci chebské Galerie G4 zhlédnout výstavu legendy české humanistické fotografie, dnes již 76leté Dagmar Hochové. Expozici tvoří zhruba stovka černobílých snímků vybraných z osmi nejznámějších autorčiných souborů, které se zaměřují na oblast tzv. živé, reportážně a dokumentárně orientované fotografie.

dezinfekce

Jednu z dominant chebské výstavy tvoří cyklus vzniklý již padesátých letech nazvaný Na Náplavce, který zaznamenává každodenní život lidí této svobodomyslné pražské části při Vltavě. 

"A část těch snímků byla použita v knížce Ivana Havla Arsemid. To je taková fantaskní, ale strašně zábavná próza a ty fotografie jsou z padesátých let, ta próza je taky taková raná, takže to k sobě velmi dobře jde. A zachycuje to tu pražskou náplavku takovou ještě nezregulovanou, kdy tam ten život byl podle mě o něco plnější, nežli dnes je," přiblížila cyklus kurátorka výstavy Věra Jirousová. 

K dalším vrcholům výstavy patří proslulé snímky z mnohaletého neuzavřeného cyklu nazvaného Děti, který autorka tvoří od 50. let až do současnosti. Tyto situační fotografie zachycují život obyčejných dětí z pražských ulic a dvorků. 

"Jsou to takoví ti praví rošťáci, kteří určitě nikde nepózují a nenechávají se fotografovat," dodala Jirousová. 

Vedle dokumentárních fotografií jsou na výstavě zastoupeny také portrétní snímky řady básníků, spisovatelů a dalších osobností české kultury, které souhrnně vyšly v knize Konec chleba, začátek kamení. 

"Ale i tam je prostě vidět, že ta Dáša Hochová šla vždy do té situace. Že třeba v 60. letech se vypravila za Bohuslavem Reynkem anebo vypravila se za Josefem Váchalem do Studeňan, takže má z té doby vzácné snímky našich umělců, kteří v té době žili tady někde v zapadlých končinách a nikdo je v té době vlastně moc ani neznal," uvedla kurátorka. 

Výstava fotografií Dagmar Hochové, která v loňském roce dostala při příležitosti svého životního jubilea Státní cenu za celoživotní práci v oblasti kultury, bude v chebské galerii G4 k vidění až do 29. července. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy