2002 – Cheb: Divadlo Krystal uvedlo Staré pověsti chebské (TV Západ)

V polovině loňského prosince vstoupilo premiérou hry Staré pověsti chebské na zdejší kulturní scénu experimentální studio Krystal. Tento divadelní soubor, který většinu svých představení hraje v budově tzv. Myšárny v Hradební ulici, přitom vznikl pouze krátce předtím, a to z iniciativy lidí spojených se spolkem přátel chebské Galerie Růžový kopeček.

dezinfekce

"Najednou se objevila skupina lidí, která chtěla dělat i divadlo. Anebo literární koláže a podobné akce. Tak jsme se rozhodli, že založíme divadlo Krystal, které jsme nazvali experimentální studio," přiblížil vznik souboru jeho vedoucí Jan Homolka. 

Uměleckou vedoucí Krystalu je teatroložka Lidmila Kraváková a na jevišti pak můžete vidět například bývalou dlouholetou herečku Západočeského divadla Libuši Teubnerovou, Mariana Lichtenberga, Irenu Kravákovou nebo známou postavu chebského kulturního dění Dána Bo Mangelsdorfa. Experimentální studio Krystal se od běžného divadla repertoárového typu liší jasně vymezenou dramaturgickou linií. Již první hra, Staré pověsti chebské naznačila, že se chce věnovat zejména regionální historické tématice, a to především s důrazem na autorskou tvorbu. Na rozdíl od klasických divadelních souborů Krystal nedisponuje takřka žádným zázemím a z toho vyplývající strohost vnějších vyjadřovacích prostředků proto nakonec povýšil na svůj program. 

"Samozřejmě tohle divadlo na první pohled je chudé, protože penězi neoplýváme. Vaříme tzv. z vody. Ale snažíme se to nahradit nadšením a tak," dodal Homolka. 

V současné době Krystal připravuje klasickou pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků, kterou v předpremiéře uvede 23. března na chebském náměstí Krále Jiřího v rámci akce Vítání jara. Na polovinu května je pak plánováno uvedení další hry s regionální historickou tématikou, a to Johanky z Wildsteina, která vznikla na motivy novely Dagmar Schneiderové a jejíž premiéra by se měla uskutečnit v autentických prostorách hradu Vildštejn ve Skalné. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy