2001 - Sokolov: Záchrana mláděte labutě byla úspěšná (TV Západ)

Akci na záchranu poraněného, přibližně tříměsíčního, labutího mláděte ze slepého ramene řeky Ohře nedaleko sokolovského Starého náměstí se zájmem sledovala první listopadový den řada náhodných kolemjdoucích.

dezinfekce

Na zraněného ptáka, kterému s blížící se zimou hrozilo uhynutí, upozornilo místní radnici několik občanů. Odbor životního prostředí proto urychleně zorganizoval odchycení, které provedli za asistence sokolovských hasičů a pořádkářů pracovníci kynžvartské stanice pro handicapované živočichy. 

Přestože labutímu mláděti, jež se nejspíše poranilo o dráty elektrického vedení nebo konstrukci mostu přes Ohři, se z vody příliš nechtělo, nakonec po krátkém nahánění skončilo v rukách ochránců přírody. 

"Má zlomeninu, starou, která už bohužel hnije, a z toho důvodu se bude muset to křídlo určitě amputovat," popsal stav labutěte Miroslav Blažek ze stanice Berkut z Kynžvartu. 

Po převezení na stanici na kynžvartském zámku labuť čekal nezbytný chirurgický zákrok po němž bude následovat několikatýdenní rekonvalescence. Po úplném zotavení se již labutí mládě nevrátí do volné přírody, ale jeho domovem se stane zámecký rybník. 

"Těch labutí tam máme teď asi 8. Jsou zraněný, takže i když bude bez křídla, tak se pustí na rybník a ty labutě v dospělosti jsou schopny vyvádět mláďata," dodal Blažek. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy