2001 – Sokolov: Výstava ukazuje historické podoby města (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v sokolovském zámku výstava nazvaná Sokolov na přelomu tisíciletí, kterou uspořádalo místní Muzeum ve spolupráci s Městským úřadem. Podstatnou část výstavních prostorů zabírají srovnávací fotografie mapující historických památek i vzhledu samotného města od dob Rakouska-Uherska až po horkou současnost.

dezinfekce

"Výstava Sokolov na přelomu tisíciletí byla instalována z důvodu, abychom si, celá sokolovská veřejnost, mohla srovnat, co bylo v Sokolově vybudované, opravené, zrestaurované z hlediska památkového za posledních 10 let," řekl k výstavě Jiří Beran ze sokolovského Muzea. 

Vedle řady archivních záběrů si mají návštěvníci výstavy možnost prohlédnout také ukázky z archeologických nálezů, které byly objeveny v průběhu rekonstrukce sokolovského zámku v letech 1993-1994 nebo trojrozměrné modely této historické památky či mariánského sloupu nacházejícího se na Starém náměstí. 

Pracovníkům muzea se podařilo shromáždit také několik ukázek různých historických variant městského znaku kolem jehož současné podoby se před časem rozvinula odborná heraldická polemika. Historii Sokolova dokumentují i vystavené Městské kroniky, z nichž ta nejstarší z roku 1947 je vůbec první česky psanou. 

"A taky důležité pro mladší generaci, protože mnozí žáci středních i základní škol vlastně neví, které stavby zmizely, když oni ještě nebyli na světě. Tak si mohou toto zjistit, ověřit. Už jsme tady měli několik školních výprav, samozřejmě byly úkolované od učitelů, takže nějaký asi význam to má i z tohoto hlediska," doplnil Beran.

Výstava Sokolov na přelomu tisíciletí si můžete v prostorách sokolovského zámku prohlédnout až do 2. prosince. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy