2001 – Sokolov: Projekt Ajaxův zápisník má u dětí úspěch (TV Západ)

S ojedinělým projektem Prevence kriminality se v těchto dnech seznamují všichni žáci druhých tříd základních škol sokolovského okresu. Více než 1200 dětí se do rukou dostal pracovní sešit nazvaný Ajaxův zápisník, prostřednictvím kterého se mohou seznámit s prací policistů či se dozvědět, jak se zachovat v nejrůznějších třeba i nebezpečných situacích. Žáci druhých tříd nebyli pro tento projekt policií vybráni náhodou.

dezinfekce

„Protože se jedná o věk dětí (7, 8 let). Jsou to děti, které již umí psát a číst, ale ještě se rádi se vším seznamují hravou formou,“ uvedla autorka projektu Blažena Kašparová. 

Za symbol celého projektu byl zvolen policejní pes Ajax, jehož plyšová postavička se na celý rok stává maskotem každé ze zúčastněných tříd. Ajaxův zápisník, který by se měl stát dětem hlavně pomocníkem, je rozdělen do deseti oddílů - každý na jeden měsíc školního roku. V nich se mají děti možnost seznámit vždy s určitým typem problematiky, ať se již jedná o dopravní výchovu, šikanu ve školách či nebezpečí drogových závislostí.

„Dítě, pokud dobře pracuje po celý měsíc se zápisníkem, dostane od paní učitelky známku pejska Ajaxe. Tzn., že na konci školního roku by mělo být v sešitě 10 těchto známek. Když dítě bude mít všech 10 známek, dostane od nás, od policie, tričko s pejskem Ajaxem,“ uvedla dále Kašparová.  

Tento unikátní projekt, v rámci kterého by v průběhu školního roku měla proběhnout rovněž řada přednášek policistů přímo ve třídách, by se měl již v příštím roce uskutečnit v celém bývalém západočeském kraji, a pokud se najde dostatek finančních prostředků, snad i v rámci celé ČR. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy