2001 – Sokolov: Obnova rozhledny vyšla na 1,5 milionu korun (TV Západ)

Od 26. dubna může Sokolov opět nabídnout turistům pohled na město z obnovené 14metrové rozhledny na návrší Hard. Na tomto místě stála rozhledna podobného vzhledu již od roku 1908. V roce 1933 byla ale dřevěná nástavba stržena a nahrazena pětimetrovou sochou Krista a z rozhledny se stal památník obětem 1. světové války. Bronzová socha pak byla v průběhu 2. světové války pravděpodobně roztavena a torzo vyhlídkové věže až do loňského roku chátralo.

dezinfekce

„Tuto rozhlednu jsem zařadil do dílu, který se nazývá Zapomenuté a zanikající rozhledny. Dnes, kdyby tu byla ČT, tak by mohl vzniknout nový díl, který by se nazýval Zachráněné rozhledny,“ řekl autor televizního seriálu o českých rozhlednách Jan Nouza. 

O obnově této památky se začalo uvažovat zhruba před rokem. Samotná stavba byla zahájena rekordně rychle, a to již v říjnu loňského roku. 

„Rozhledna dostala prioritu. Sokolov nemá žádnou význačnou dominantu, když nepočítáme paneláky a Staré náměstí. Rozhledna zde vždy byla. Řekli jsme si, proč ne,“ uvedl člen městské rady Martin Volný. 

Rekonstrukce torza rozhledny stála 1,5 milionu korun. Třetinu zaplatilo ze svého rozpočtu město a milionem pak přispělo Ministerstvo pro místní rozvoj. 

Všichni zájemci o prohlídku vyhlídkové věže, která bude běžně uzamčena, si mohou klíče vyzvednout v kanceláři správce nedalekého hřbitova.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy