2001 – Sokolov: Mateřské centrum zahájilo svou činnost (TV Západ)

V přízemí bývalé budovy finančního úřadu bylo 2. července otevřeno v Sokolově doposud chybějící mateřské centrum nazvané Baby Club Robinson, které zde vybudovalo stejnojmenné občanské sdružení. Smyslem centra je umožnit setkávání maminek na mateřské dovolené a jejich dětí tak, aby již od útlého věku přišly do kontaktů se svými vrstevníky.

dezinfekce

Činnost klubu je postavena na aktivitě přicházejících maminek, které by svými nápady měly samy přispívat k rozšiřování programu tohoto centra.

„Maminky jsou na mateřské dovolené a jsou izolované v prostředí jen té rodiny, domova. Chtěli jsme jim poskytnout i něco jiného. Zázemí, kde by se maminky scházely, povídaly si o všech svých problémech a starostech. Mj. pro ně chceme organizovat další akce jako jsou výlety s dětmi na kole nebo módní přehlídky pro maminku, návštěvu kosmetičky, pediatričky. Aby i přišly do kontaktu s někým jiným než jsou jenom děti,“ shrnula Zina Vojáčková. 

Vybudování mateřského centra si částečně financovaly členky Občanského sdružení z vlastních prostředků. Rozhodující měrou pak přispěli sponzoři. Na jeho provozu se symbolickým poplatkem podílejí také všechny příchozí maminky. Baby Club Robinson v současné době funguje jako herna pro malé děti. 

„Od září ale plánujeme otevřít tzv. kluby batolátek. Bude to organizovaná hodina – deset maminek s dětmi, chvilku budeme hrát pohádku, chvilku cvičit, navlékat korálky, modelovat. Taková příprava na školku. Potom plánujeme těhotenské kurzy v odpoledních hodinách. Cvičení s většími dětmi a možná to rozšířit i na základní kurzy pro čtyřleté děti jako angličtina, němčina,“ vyjmenovala další možné aktivity Jitka Riečanová. 

Mimoto se do budoucna počítá také s pravidelnými přednáškami, návštěvami dětské lékařky, burzami oblečení a hraček či výlety na kole do okolí Sokolova. V době naší návštěvy jsme v Baby Clubu Robinson zastihli zpěvačku Báru Basikovou s jejími dvojčaty. 

Bára totiž tráví dovolenou v nedalekém Lokti a tak neváhala s přijetím pozvání do centra. Sama, coby maminka dvou holčiček, nejlépe ví, co starosti o děti obnáší a proto také chce se sokolovským Baby Clubem dál spolupracovat.

„Určitě první spolupráce bude to, že vyřazené hračky od našich holčiček poputují sem. Protože vím, že jak Jitka, tak Zina, které centrum založily, jsou odkázány na to, co jim poskytnou přátelé či sponzoři a tak,“ uvedla zpěvačka Bára Basiková. 

O budoucnost mateřského centra nemusí mít jeho zakladatelky zřejmě obavy. Z nedávného sčítání lidu totiž vyplynulo, že sokolovský okres je vůbec nejmladším v ČR, takže o jeho další klienty by snad být nouze neměla.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy