2001 – Sokolov: Kamerový systém snížil kriminalitu o 20 procent (TV Západ)

Již deset případů, kdy byl na základě monitoringu města kamerovým systémem zadržen pachatel trestné činnosti nebo byl záznam alespoň použit jako vodítko k pozdějšímu dopadení pachatele, zaznamenaly od počátku letošního roku sokolovští policisté.

dezinfekce

Jen v průběhu měsíce září se díky kamerám podařilo, a to dokonce ve dvou případech, zabránit vykradení novinového stánku v blízkosti náměstí Budovatelů a dopadena byla rovněž dvojice pachatelů, kteří se u jednoho z místních supermarketů v dopoledních hodinách vloupali do zaparkované Škody Felicie. 

"Kamery nám umožňují okamžitý zásah v případě páchání trestné činnosti, přestupků, včetně dopravních. Přispívají ke zvýšení pocitu bezpečí občana, a také zefektivňují výkon služby policejních hlídek," popsala výhody kamerového systému tisková mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. 

Kamerový sytém se stal významným pomocníkem především hlídkové a dopravní policie například při řešení dopravních nehod. V monitorovaných oblastech také došlo k výraznému poklesu krádeží a vykrádání zaparkovaných vozidel. 

Policejní hlídky, často na základě poznatků z kamer, rovněž vyjíždějí k přestupkům, které se tak řeší přímo na místě, bezprostředně po jejich spáchání. Čtyřiadvacetihodinového záznamu se pak následně využívá například při řešení dopravních přestupků či přestupků proti veřejnému pořádku. 

Od začátku roku tak v Sokolově v zónách dohledu kamer došlo k podstatnému snížení trestné činnosti, a to přesto, že samotný záznam nemůže ve všech případech sloužit jako jediný důkaz k usvědčení pachatelů. 

"Kamerový systém přispěl ke snížení kriminality ve městě zhruba o 20 procent," přiblížila Kašparová. 

V současné době monitoruje dění v Sokolově, především v oblastech dříve s největším počtem spáchaných trestných činů, deset kamer, což by měl být pro nejbližší roky prozatím také konečný počet.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy