2001 – Sokolov: Do města se sjela šipkařská elita (TV Západ)

V termínu od 13. do 17. června se město Sokolov stalo na pět dní baštou šipkařského sportu. V místním městském domě kultury se totiž uskutečnilo 7. Mistrovství republiky v moderních šipkách.

dezinfekce

Turnaj tohoto významu se v západočeském regionu uskutečnil vůbec poprvé a premiérově  ho rovněž společně uspořádaly Česká asociace kompaktních sportů s Asociací šipkových automatů. 

„Minulý rok byl jeden přední velký turnaj - je to jeden z republikových turnajů, který byl na Březové. Tam jsem měl takové přání tu republiku v Sokolově udělat. Město nám vyšlo vstříc, a to velmi seriózně. Dalo nám celý sál jako sponzorským darem a zavázalo se tento turnaj sponzorovat,“ uvedl hlavní organizátor Jaroslav Beňuš.

Český šipkařský sport se v posledních letech řadí k světové extratřídě. Důkazem toho byl dubnový evropský šampionát v chorvatské Poreči, odkud si česká výprava přivezla dva tituly ze soutěže mužských družstev a dvojic žen. Během pěti dnů absolvovala domácí šampionát v sokolovském Hornickém domě téměř tisícovka závodníků, mezi nimiž se objevila kompletní česká elita. Poháry pro vítěze, jejichž hodnota mimochodem přesáhla sto tisíc korun, se rozdělovaly v celkem deseti kategoriích.

„Muži hrají většinou 501 Double Out a ženy 301 Master Out na dva vítězné legy. Dvojice též hrají 500 a mixy také hrají 500 Double Out. V týmech se hraje 501 Double Out. Hry trvají do 15. kola, pokud to nezavřou. Většinou se hraje 5., 6. kolo. Je to vrchol. Ubíhá to tady, ale nervy pracují, že hráč do toho 15. kola nezavře ani jeden, ani druhý a pak se hraje na střed,“ popsal Beňuš.

Tituly mistrů republiky v kategorii jednotlivců nakonec vybojovali Jiří Kabaje z Opavy a Marika Benešová z Chropyně. Z klání dvojic si poháry vítězů odnesli Miloslav Navrátil a Petr Flíček z Chrudimi, Jihočešky Ivana Bauerová a Zuzana Povolná. V mixech pak vítězka jednotlivkyň Marika Benešová s Martinem Kadlecem ze Svitav. Vítězem soutěže družstev se stal tým Trefa 21 z Chrudimi. 

Na západočeské účastníky šampionátu bohužel žádná medaile nezbyla. Nejlépe shodně na pátých místech se umístili Gertruda Adamicová a Jiří Máj z ADAKU Mírová. Sokolovský zástupce – tým DC Fanda pak skončil v soutěži družstev na solidním 7. místě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy