2001 – Region: Začíná sčítání lidu (TV Západ)

Před měsícem začalo nové století a také tisíciletí. V řadě zemí světa probíhá sčítání národa. Sčítání lidu, domů a bytů za pár dní začne i v České republice. Nyní je tato akce v přípravné fázi.

dezinfekce

Rozhodným okamžikem pro sčítání lidu, domů a bytů bude na území celé České republiky noc z 28. února na 1. března. 

„Vlastní sčítání, které se dotkne občanů, začne 20. únorem. Od tohoto data začnou sčítací komisaři roznášet příslušné tiskopisy do jednotlivých domácností. Roznesené tiskopisy musí být do 28. února do 18:00 hodin,“ uvedla Jiřina Punčochářová.

Každého z nás navštíví sčítací komisař čili dobrovolník, s kterým smlouvu uzavřel Český statistický úřad. První povinností komisaře při návštěvě domácností je legitimovat se. 

„Každý komisař bude mít průkazku od Českého statistického úřadu a současně musí k  průkazce předložit občanský průkaz. To je první, co musí udělat, aby občan věděl, že se jedná skutečně o sčítacího komisaře,“ dodala Punčochářová.

Každá domácnost obdrží tiskopisy a černou tužku, kterou musí být formuláře vyplněny. Je to z důvodu následného počítačového zpracování výsledků.

„Sčítacích listů bude komisař dávat podle toho, kolik je v domácnosti lidí. Potřebné tiskopisy jsou sčítací list osob, bytový list a domový list v případě, že se jedná o rodinný domek či o majitele domu,“ vyjmenovala Jiřina Punčochářová.

Komisař se musí s obyvateli během své první návštěvy domluvit na datu, kdy si přijde pro vyplněné formuláře. 

Co když v bytě nikoho nezastihne?

„Musí svou návštěvu několikrát opakovat. Pokud tam žádné osoby nebudou, tak se nesčítá. Byt ano, ale osoby ne,“ odpověděla Punčochářová.

Celá tato akce je založena na důvěře. Okresní úřad nikoho nemůže donutit, aby formuláře vyplnil. Stát má však jiné prostředky, jak proti těmto lidem postupovat. 

„Na rozdíl od minulého sčítání, je nově, že pokud to skutečně někdo odmítne, tak je možnost postupovat dál, že by se dávala sankce. Ta je 10 tisíc. Sankce by se řešila přes Okresní úřad, přes přestupkovou komisi,“ doplnila. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy