2001 – Region: Nový zákon o pozemních komunikacích (TV Západ)

Od počátku letošního roku vstoupil v platnost nový zákon o pozemních komunikacích, který přinesl celou řadu podstatných změn týkajících se všech účastníků silničního provozu. Kromě povinnosti mít v době platnosti zimního času rozsvícena potkávací světla po celý den či povinnosti používat pro děti do 12 let a u osob s výškou menší než 150 cm až do věku 18 let autosedačky nebo speciální sedáky, přináší nový zákon také ustanovení, díky němuž získávají chodci na přechodech větší přednost než v minul

dezinfekce

Toto ustanovení však bývá někdy mylně interpretováno jako absolutní přednost chodců na přechodech.

„Chodci musí dbát na to, aby na přechod a do vozovky vstupovali tak, aby svým způsobem neohrozili samotné řidiče. Když přijíždí řidič bezprostředně k přechodu, na tento chodec vstupovat nesmí,“ sdělil tiskový mluvčí chebské policie Václav Vrba. 

K řadě důležitých změn dochází od 1. ledna také při nahlašování dopravních nehod. Řidič je nyní povinen nahlásit každou dopravní nehodu, při níž vznikne škoda tzv. třetí osobě. 

„Vysvětlil bych to tak, že když si někdo od někoho půjčí vozidlo, toto nabourá a vznikne tam škoda, tak toto je právě ta třetí osoba,“ dodal Vrba. 

Novinkou je naopak povinnost volat policisty k nehodě jen při způsobené škodě nad 20 tisíc korun, pokud samozřejmě nedošlo ke zranění účastníků a ne jako dříve již při výši škody nad tisíc korun. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy