2001 – Kynšperk: Veřejná sbírka na záchranu betléma (TV Západ)

Veřejná sbírka na záchranu ojedinělého, ale mnohá desetiletí chátrajícího betléma, byla zahájena v sobotu 28. ledna v kynšperském Kostele Nanebevzetí Panny Marie benefičním představením herců chebského studia Osvobozené scény.

dezinfekce

Ti zhruba padesátce diváků, kteří mohli zaplatit dobrovolné vstupné, předvedli hru Chebské jesličky. Představení má být prvotním impulsem k následnému shánění několika set tisíc korun potřebných na opravu historicky nesmírně cenného betléma.

„Podle našich církevních dokumentů, které mám doposud k dispozici, protože jsem ještě hlouběji nepátral, měl jsem na to dost krátkou dobu, tak jsem se dostal k roku 1859, a to stáří figurek. Avšak je to nejspíše datum opravy podle odborníků - památkářů. Podle řezby a různých atributů, znaků, to vypadá na Baroko, alespoň větší část,“ popsal svoje dosavadní bádání páter Přemysl Faměra.

Kromě betléma momentálně prochází rekonstrukcí i samotný Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří. Některé práce, jako např. nová elektroinstalace, již byly udělány, ale podstatná část by měla následovat v několika příštích letech. 

„Rozpočet na rekonstrukci samotného kostela se pohybuje v milionech, zhruba 17 milionů. Jak interiér, exteriér, tak poté i úprava okolní – parková. Je to výhled na několik let,“ uvedl dále Faměra. 

Jako největší problém se momentálně jeví právě zajištění financování rekonstrukce. Část peněz by měla přijít z Nadace regensburgského biskupství a také z nadačního fondu Česko-německé budoucnosti. Nutná ale bude také podstatná finanční spoluúčast českého státu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy