2001 – Cheb: Výstava přibližuje celé kreslířské dílo Jiřího Johna (TV Západ)

Ve čtvrtek 5. dubna byla v chebské státní galerii výtvarného umění zahájena výstava kreseb českého malíře Jiřího Johna. Jedná se vůbec o první výstavu, která v souhrnu veřejnosti přibližuje celé Johnovo kreslířské dílo.

dezinfekce

„Ukazuje Jiřího Johna, jako kreslíře od roku 1938, kdy mu bylo 10 let, až po poslední kresbu, kterou udělal před svou předčasnou smrtí. Takže to je velká příležitost nahlédnout do nejintimnějšího díla jednoho z našich největších umělců 60. let,“ sdělil autor výstavy Jaromír Zemina. 

Všech 72 vystavených kreseb pochází ze soukromých sbírek, jelikož pražská Národní galerie, v jejíž sbírkách se nachází řada Johnových děl, nebyla v případě této výstavy ochotna spolupracovat. Většinu exponátů tak musela zapůjčit vdova po Jiřím Johnovi paní Adriena Šimotová a umělcův bratr Vladimír. 

„Bylo veliké dobrodružství dávat to dohromady a musím říci, že i Adriena byla často překvapena, co vše se vynořilo po těch letech. Takže to bylo překvapení a objev i pro nás, O některých částech Jiřího díla jsme vůbec netušili. Byla to veliká radost zároveň,“ dodal Zemina. 

Vedle kreseb tvořila další součást Johnova díla také olejomalba a grafika. Právě jeho grafické práce jsou dodnes velmi ceněny, a to i v zahraničí. Johnovy práce jsou tak dnes zastoupeny ve sbírkách všech státních galeriích ČR i v mnoha významných galeriích a muzeích v zahraničí. Na závěr dodejme, že výstava kreseb Jiřího Johna potrvá až do 20. května. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy