2001 – Cheb: V muzeu vystavuje Alena Koenigsmarková (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v prostorách chebského muzea výstava obrazů plzeňské malířky Aleny Koenigsmarkové. Vystavené obrazy jsou retrospektivním průřezem tvorby této výtvarnice.

dezinfekce

„Paní Alena Koenigsmarková vystavuje v chebském muzeu obrazy od 70. let až do současnosti,“ uvedla ředitelka muzea Eva Dittertová.

Sama Alena Koenigsmarková nazývá svůj styl fantazijním realismem. Při tvorbě svých obrazů upřednostňuje dvě malířské techniky. Jednak maluje na dřevo kombinovanou technikou, kdy používá tempery a olej. Dále pak tvoří akvarely. Malířka, která je pro zajímavost matkou spisovatele a dramatika Alexe Koenigsmarka a ředitelky uměleckoprůmyslového muzea v Praze Heleny Koenigsmarkové, nesměla za totality vystavovat a na přelomu 50. až 60. let dokonce pracovala jako jeřábnice. Později se však k výtvarnému umění opět vrátila. 

„Je to velmi milá, čiperná dáma ve svém věku. Maluje v podstatě celý život. Bohužel ale vystavovat mohla až od 90. roku. Je to třetí výstava. První velká výstava byla k jejím osmdesátinám před dvěma roky v Západočeské galerii v Plzni, loni v Domažlicích a zde u nás v Chebu,“ uvedla dále Dittertová. 

Výstava portrétů, zátiší a krajin Aleny Koenigsmarkové potrvá v prostorách chebského muzea až do 17. června.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy