2001 – Cheb: V místním gymnáziu bude k vidění zajímavá výstava (TV Západ)

V průběhu měsíce června se v prostorách chebského gymnázia uskuteční výstava nazvaná Jižní Afrika. Tato ojedinělá akce se v Chebu koná díky dlouholetým kontaktům majitele galerie Růžový kopeček, která je spolupořadatelem výstavy Jiřího Hlůžeho s velvyslanectvím Jihoafrické republiky.

dezinfekce

Součástí výstavy bude řada informativních panelů a předmětů z této části afrického kontinentu. A především pak zhruba 120 barevných fotografií Jana Laciny, které vznikly během čtyř cest po Jihoafrické republice - Namibii, Zambii a Zimbabwe.

„Dostal jsem se tam poprvé v roce 1995. Jel jsem tam jako student s batohem na zádech. Poté jsem tam zůstal pracovně na půl roku. Další roky jsem se tam vracel jako průvodce cestovní kanceláře. Soukromě jsem tam jezdil fotit zvířata, a to v roce 1997 a 1999,“ popsal fotograf Jan Lacina. 

Podstatná část fotografií zaměřených na chování divokých zvířat vznikla v Krugerově národním parku, který leží na východě Jihoafrické republiky a patří k největším na světě. Tato jedinečná přírodní rezervace je rozdělena na několik teritorií s velmi odlišnou florou a faunou. Na dalších fotkách jsou pak zachyceny různé zdejší etnické skupiny a pochopitelně nechybí ani divoká africká příroda. 

„Příroda je zde velmi rozmanitá. O Jihoafrické republice se totiž říká, že je to svět v jedné zemi. Jsou zde jak hory, tak pouště, tropické lesy, stepi nebo buš. Rovněž kultura je velmi různorodá, o čemž svědčí fakt, že se v naší zemi hovoří 11 oficiálními jazyky,“ přiblížil zemi  Mlungisi Sisulu.

Výstava Jižní Afrika bude v prostorách chebského gymnázia slavnostně zahájena 6. června a potrvá až 29. tohoto měsíce. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy