2001 – Cheb: V GVU vystavuje Karol Baron (TV Západ)

Ve čtvrtek 31. května byla v chebské Galerii výtvarného umění zahájena výstava slovenského výtvarníka Karola Barona, která je s malým zpožděním věnovaná k loňským autorovým 60. narozeninám. Výstava představuje průřez Baronovou malířskou tvorbou od poloviny 60. let až do současnosti. Vedle obrazů jsou zde k vidění i autorovy prostorové objekty.

dezinfekce

„Malířská tvorba se od začátku vinula spolu s tvorbou surrealistických objektů, které ze začátku byly samostatné, nezávislé od konkrétního malířského díla. Čím víc ale roky postupovaly, tak je autor spojil, jak vidíme v této místnosti na již několika instalacích, že spojil mnoho součástí prostorových s olejovou malbou. A již jsou to vlastně instalace – to je jeho současný program,“ popsala Ludmila Peterajová.

Karol Baron je v současnosti patrně nejznámějším představitelem surrealistického malířství na Slovensku. Od počátku 70. let je také členem české a slovenské surrealistické skupiny. Typický pro jeho tvorbu je přístup k tématu z polohy černého humoru, grotesky vedoucí až k sarkasmu. Dokladem tohoto přístupu je řada Baronových obrazů, které jsou jakýmisi parafrázemi všeobecně známých historických témat či obrazů kupříkladu Botticelliho Venuše či příběhu o bájném Fénixovi. Výrazná část autorovy tvorby vznikla v určitých celcích. Jednomu tématu totiž bývá často věnován celý cyklus obrazů.  

„Protože je to problém vypovědět. Tu výpověď se vždy člověk nějakým způsobem snaží nasměrovat a aby výpověď měla svoji váhu, nestačí aby vznikla jen jedna věc. Já prostě vždy myslím nějakým způsobem, nehovořím o poselství, ale o vaší osobní výpovědi. To musí být tak strukturálně udělané, aby to nějak fungovalo,“ prozradil Karol Baron.

Mezi nejznámější Baronovy soubory obrazů patří např. cykly Nosatci, Mutanti či Nepřirozené přirozenosti. Ty i mnoho dalších autorových děl si můžete v Galerii výtvarného umění prohlédnout až do 15. července. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy