2001 – Cheb: V galerii jsou k vidění díla Augusta Brömse (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění byla 26. července v rámci českoněmeckého kulturního festivalu Uprostřed Evropy zahájena výstava díla Augusta Brömse a jeho žáků a přátel sdružených ve výtvarné skupině Poutníci. Tato výstava je pokračováním tradice, která se váže k účasti galerie na festivalu, kdy se snaží vždy tématicky či autorsky představit pozapomenuté umělecké osobnosti, které působily v Čechách, ale neměly české kořeny.

dezinfekce

August Brömse, rodák z Františkových Lázní, patřil mezi přední postavy pražského uměleckého života v první čtvrtině minulého století. Přesto je tato chebská výstava vůbec první poválečnou na území ČR. 

„Byl to autor existenciálně zaměřený, který ve svém díle kladl tragické životní otázky. Možná, že ho dobře charakterizuje název jeho druhého cyklu, který si vypůjčil od Nietzscheho a zní - Celé bytí je palčivé hoře. Především to byl ale vynikající, opravdu vynikající grafik, kreslíř a malíř,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Orlíková.    

Od roku 1910 Brömse působil jako profesor na pražské akademii výtvarných umění, kde kolem sebe soustřeďoval německé malíře. Dva z nich – Josef Hägenbach a Maxim Kopf, se později stali světově uznávanými autory.

V roce 1990 založil Brömse se svými žáky a přáteli, kteří formálně i obsahově vycházeli z jeho díla, výtvarnou skupinu Poutníci. 

„Důvod byl patrně, neví se o tom moc, nejsou k tomu skoro žádné materiály, ale patrně především ten, aby mohli vystavovat v Praze ve velkých síních, protože jednotlivec dost těžko dostal termín, a protože česká kultura ve 20. letech, kdy skupina byla založena, už byla velmi svébytná a dravá. Tak ta německá část pražské kultury hledala oporu právě v takovýchto spolcích,“ vysvětlila Orlíková. 

Výstava zhruba 150 prací Augusta Brömse a členů neformální výtvarné skupiny Poutníci potrvá v chebské Galerii výtvarného umění až do 16. září.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy