2001 – Cheb: V galerii G4 je k vidění výstava Sára a Jan (TV Západ)

V pátek 4. května byla v chebské Galerii 4 zahájena dlouho očekávaná výstava nesoucí název Sára a Jan. Fotografickou tvorbou se zde prezentuje Sára Saudková a nejvýznamnější český současný fotograf Jan Saudek, tentokrát netradičně představuje své obrazy. Jedná se o nejnovější práce obou autorů, které vznikly v posledních dvou letech.

dezinfekce

Sára a Jan Saudkovi v minulosti svou tvorbu s výjimkou menší výstavy ve Zlíně společně téměř neprezentovali, takže výstava v chebské galerii G4 je jejich prvním společným velkým představením. Mezi necelou stovkou fotografií a obrazů jsou práce obou umělců zastoupeny přibližně stejným dílem. Interiér galerie byl speciálně pro tuto výstavu přizpůsoben, takže na stěnách bílou barvu téměř nenaleznete. 

„Myslím si, že ty „malovánky“ a fotky vypadají lépe na tmavém a špinavém pozadí, aby to bylo trochu rozbité a nebyla to ta galerie, která ukazuje skutečné vášnivé umění a bílé stěny a na tom visí abstrakce. Chtěl jsem, aby to bylo trošičku uhozené,“ uvedl malíř a fotograf Jan Saudek. 

Sára Saudková, která je známá především jako televizní moderátorka se fotografické tvorbě začala věnovat teprve nedávno. Její nejstarší vystavená díla pocházejí z roku 1999.

„Přišlo to úplně samo a velice přirozeně asi před rokem a půl. Chytlo mě to tak silně, že jsem tím velmi posedlá. Nedělám fotografie proto, že by to ode mne někdo očekával, byla to objednávka či že bych musela. Dělám to z čisté radosti,“ řekla fotografka Sára Saudková. 

Přestože Jan je v současnosti ve světě asi nejznámějším českým fotografem, oba životní partneři se shodli na tom, že Sáře do focení nějak nezasahuje. 

„Ne, nikdy bych do toho nekecal. Dokonce ani nechci být při tom. Pravdou ale zůstává, že používá moje modely, ne, používá – fotografuje s mými lidmi. Já se ale nikdy na nic neptám. Líbí se mi ty výsledky,“ upřesnil Jan Saudek. 

Fotografie Sáry Saudkové přesto hodně čerpají z nostalgické tvorby Jana. Určitou podobnost lze na této výstavě dobře posoudit. Prezentované Janovi obrazy jsou totiž vlastně překreslenými dřívějšími snímky. 

„Tak není divu, protože to je, jako kdybych žila v Maďarsku a snažila se mluvit slovensky bez maďarského přízvuku. Takže zde řekněme, že ten přízvuk saudkovský je citelný, ale fotografie z posledního půl roku si troufám říci, že již ne. Ty stopy se už vytrácejí. Mají-li ale fotografie něco podobného s Janovým světem, tak je mi velkou ctí, ale není to záměr,“ doplnila Sára Saudková. 

Důvodem, proč Jan Saudek v současnosti vystavuje pouze své obrazy, je také to, že autor  dříve opakovaně prohlásil, a to v reakci na neustálé přehlížení ze stran oficiálních míst, že v Čechách již své fotografie vystavovat nebude a své rozhodnutí také zatím dodržuje. Tato ojedinělá výstava bude v galerii G4 probíhat až do 28. května.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy