2001 – Cheb: V galerii G4 je k vidění výstava Český dřevák (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii G4 výstava čtveřice fotografů – Karla Kuklíka, Jana Reicha, Jaroslava Beneše a Bohumíra Prokůpka, nazvaná Český dřevák. Všechna vystavená díla totiž vznikla pomocí historických dřevěných fotoaparátů z přelomu 19. a 20. století či z jejich současných replik.

dezinfekce

Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii G4 výstava čtveřice fotografů – Karla Kuklíka, Jana Reicha, Jaroslava Beneše a Bohumíra Prokůpka, nazvaná Český dřevák. Všechna vystavená díla totiž vznikla pomocí historických dřevěných fotoaparátů z přelomu  19. a 20. století či z jejich současných replik. 

„Je nádherné, že v době, kdy rychlost všeho je rozhodující, se najde člověk, který vyrobí v mahagonovém provedení kameru, jejíž pravzor sahá někam do předminulého století a fotograf, který tento krásný kus používá, kašle na rychlost, na množství gigabajtů nejmodernější digitální techniky a velmi pomalu komponuje pod černou jeptiškou své záběry,“ řekl ředitel galerie Zbyněk Illek. 

Tvorba těchto kontaktních fotografií je ale procesem velmi pracným a složitým. Tato technika, které se věnuje pouze velmi úzký okruh fotografů, navíc neumožňuje následné korektury snímků výřezem. Odměnou za značnou zdlouhavost tvorby fotografie je ovšem mimořádná čitelnost každého detailu a struktury zobrazovaného předmětu. 

„Konec zmáčknutím spouště je závěr dlouhého rituálu, výběru motivu, nalezení správného úhlu, počasí, denní doby, zvolení objektivu, dlouhého komponování na matnici přístroje, kde vidíte vše vzhůru nohama, pak vyjde k výměně matnice za kazetu s filmem a poté někdy, pokud mezitím nezaleze či nevyleze slunce, nezvedne se mlha, nezačne foukat silný vítr, neuteče mráček, dojde k „onomu klap“ a exponovaný film nese svůj latentní obraz,“ popsal tento složitý proces ředitel galerie Zbyněk Illek. 

Tuto unikátní výstavu velkoformátových černobílých fotografií si můžete v galerii G4 prohlédnout až do konce tohoto měsíce. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy