2001 – Cheb: Šestá ZŠ má moderní školní dílny a kuchyňku (TV Západ)

Díky finančnímu příspěvku ve výši 350 tisíc korun od Nadace Schola Ludus a chebské Okresní hospodářské komory mají po dvouletém úsilí žáci 6. ZŠ v Chebu k dispozici zrekonstruované a moderně vybavené školní dílny a kuchyňku. V dílnách se objevily např. nové pracovní stoly a mechanické nářadí bylo nahrazeno sadami elektrických nástrojů, které jsou z bezpečnostních důvodů napájeny akumulátorovými bateriemi.

dezinfekce

„To nářadí akumulátorové – z toho důvodu, že děti z bezpečnostních důvodů nesmí pracovat s běžným napětím síťovým, ale jen s napětím malým, tzn. do 50 voltů. Vesměs tedy i nižším. Takže nářadí, které je zakoupeno, má akumulátory s napětím 12 voltů. S tím tedy pracovat mohou,“ sdělil učitel 6. ZŠ František Dočkal.  

Nová školní kuchyňka, která vyrostla v prostorách dřívější již nevyhovující učebny, je nyní rozdělena do několika samostatných boxů. Každý z nich je vybaven kuchyňskou linkou a elektrickým sporákem. Vedení školy, ale i do budoucna počítá s nákupem dalších kuchyňských spotřebičů – např. nové lednice či myčky nádobí. 

„Ve své podstatě zde máme čtyři pracoviště. To čtvrté je zde. Je takové zvláštní a je to pracoviště, které se má nejvíce podobat domácí kuchyni. Jinak oddělení vzniklo z jednoduchého důvodu, aby jednotlivé skupiny měly vlastní prostředí uzavřené tak, jak je důležité pro práci. Aby každá skupina pracovala nějakým způsobem samostatně,“ řekla učitelka Alena Kučerová. 

Nadaci Schola Ludus, která na modernizaci odborných učeben finančně přispěla, založili v roce 1992 město Cheb a místní rodák Hans Novotny. Její činnost je zaměřena na rozvoj výuky a vzdělanosti v regionu. Rekonstrukce učeben byla součástí jejího projektu nazvaného Poznání modeluje vztah, který by měl dětem ulehčit jejich rozhodování při výběru budoucího povolání. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy