2001 – Cheb: Obyvatelé sídliště protestují proti kácení stromů (TV Západ)

Vlna protestů části místních obyvatel se vzedmula po zahájení plánovaného kácení šesti vzrostlých kaštanů v ulici Boženy Němcové na chebském sídlišti Zlatý vrch. Radnice chce totiž na tomto místě vybudovat nové parkoviště s kapacitou zhruba 50 míst, jehož výstavbu zastupitelstvo schválilo právě na základě žádosti zdejších občanů. Dalším argumentem města pro pokácení stromů je skutečnost, že tyto dřeviny jsou již silně napadeny hnilobou.

dezinfekce

„Jestliže se nyní zpracovává parkoviště, chodník a řešení celé dopravní situace v této ulici, tak je asi rozumné stromy pokácet dnes, když víme, že jsou nemocné a napadeny hnilobou,“ uvedl tajemník MÚ Cheb Václav Sýkora.  

Po protestech některých nespokojených obyvatel sídliště nechala radnice soudním znalcem vypracovat posudek těchto stromů, v němž se konstatuje, že všechny kaštany jsou silně vyhnilé a již se blíží k vrcholu svého fyzického věku. V případě nepříznivých klimatických podmínek navíc hrozí ulomení větví či celých stromů. 

„Tzn., že je tam možnost, když se do nich opře vítr, že by stromy okamžitě spadly. Maximální jejich životnost by byla do dvou let,“ doplnil Sýkora.

Náhradou za pokácené kaštany by mělo být v blízkosti zamýšleného parkoviště vysazeno 14 nových již vzrostlých stromů. Konkrétně se má jednat o červenolisté javory a ozdobné třešně.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy