2001 – Cheb: Nová tradice má obnovit českoněmecké vztahy (TV Západ)

Historicky první setkání Chebanů uspořádalo v termínu od 20. do 22. července město Cheb. Tato kulturně společenská akce by se měla stát počátkem budování dobrých sousedských vztahů mezi Chebany současnými a těmi bývalými - žijícími na německé straně hranice.

dezinfekce

„My bychom rádi, aby dnešní den byl zárodkem nové tradice, která by v novém století mohla v Chebu vzniknout,“ uvedl starosta města Václav Jakl. 

Setkání Chebanů, na jehož přípravě se finančně spolupodílela Evropská unie prostřednictvím Fondu malých projektů Phare, bylo zahájeno přijetím pozvaných hostů v historické obřadní síni chebské radnice. Tohoto slavnostního aktu se zúčastnila řada starostů a zástupců státní správy z obou stran hranice a i mnohé významné osobnosti regionu. Všichni zúčastnění zdůraznili, že setkání by mělo vést k znovunalezení ztracené vzájemné důvěry a stát se milníkem pro vývoj vztahů mezi současnými a bývalými Chebany. 

„Chceme tady dnes deklarovat, že my vysídlenci jsme připraveni mít s našimi českými sousedy bezproblémové vztahy v rámci sjednocené Evropy a tak navázat na 800letou tradici českoněmeckého soužití,“ dodal předseda Chebského spolku Marktredwitz Günther Wohlrab.

V rámci následujícího víkendového kulturního programu se na chebském náměstí vystřídalo několik českých i německých hudebních a tanečních skupin. Za všechny jmenujme alespoň chebský mládežnický dechový orchestr či dechovku Ernestgrün z Neualbenreuthu. Součástí prvního setkání Chebanů bylo rovněž odhalení pamětní desky chebskému rodákovi Balthasaru Neumannovi na stejnojmenném náměstí. 

Balthasar Neumann patří mezi nejvýznamnější německé architekty a stavitele 18. století, o jehož věhlasu svědčí také to, že jeho portrét v současnosti zdobí německou padesátimarkovou bankovku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy