2001 – Cheb: Na Tříkrálovou sbírku dorazí 1500 dětí (TV Západ)

Na společné česko-německé zahájení Tříkrálové sbírky by se mělo 2. ledna příštího roku sjet do Chebu až 1500 dětí, a to převážně ze sousedního Bavorska.

dezinfekce

Součástí této mimořádné akce, kterou společně pořádají plzeňská a regensburgská diecéze, bude průvod dětí v kostýmech tří králů centrem města. 

Sraz koledníků je  naplánován na dvanáctou hodinu na chebské 6. základní škole. Děti by si sebou měly přinést alespoň jednoduchý kostým, ale omezený počet krojů zde bude také k zapůjčení. Samotný průvod pak vyjde ve čtvrt na dvě a Valdštejnovou a Májovou ulicí Třídou Svobody a přes chebské náměstí dojde do kostela sv. Mikuláše, kde se za účasti plzeňského a regensburgského biskupa uskuteční slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky. 

"To je prastará tradice tříkrálové koledování, které bylo ovšem u nás přerušeno v době totality. Ovšem v Německu, tam po válce se v tom pokračovalo a zároveň tam tehdy začali vybírat na charitativní účely. A vlastně to pokračuje dodnes, proto ta koledování v Německu má už tradici, nepřerušenou. U nás se tato tradice obnovila teprve loňského roku, čili že jsme v tom, svým způsobem, začátečníci," uvedl Filip Zdeněk Lobkowicz, chebský farář římskokatolické církve. 

Samotná Tříkráloví sbírka, kterou na území celé republiky pořádá Česká katolická charita, v Chebu proběhne od 3. do 8. ledna příštího roku, kdy budou trojice koledníků obcházet jednotlivé domácnosti a úřady. 

"Hlavní nápor koledníků by měly lidé očekávat 5. - 6. ledna 2002," prozradila ředitelka Farní charity Cheb Brigita Loosová. 

Aby nedošlo ke zneužití této sbírky, jejíž výnos je určen na pomoc lidem v nouzi u nás i v zahraničí, bude každou trojici krojovaných koledníků doprovázet dospělá osoba. 

"Průvodce dětí bude mít zapečetěnou kasičku Městským úřadem a bude vlastnit speciální průkazku, která je vystavena Českou katolickou charitou," doplnila Loosová. 

Největší část zde vybraných peněz, mimochodem v loňském roce se v chebském regionu podařilo shromáždit zhruba 100 tisíc korun, poputuje na podporu Domu pro dítě a matku v Aši a zbytek potom dostanou vícečlenné sociálně slabší rodiny na zajištění letních táborů pro své děti. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy