2001 – Cheb: Lidé si připomněli vznik Československa (TV Západ)

Vznik samostatného československého státu si v sobotu 27. října připomněli na chebském náměstí obyvatelé města. Po státní hymně se ujal slova starosta Chebu Václav Jakl, který zdůraznil, že i přes řadu problémů se první republika velmi rychle zařadila mezi vyspělé evropské země.

dezinfekce

Po skončení druhé světové války bylo ale pokračování v demokratických tradicích pouze krátkodobé. Jak dále řekl, minulý režim pak degradoval 28. říjen na Den znárodnění. Vznik prvního československého státu byl odsunut až druhé místo a státní svátek se dlouhá léta neslavil. 

"Dnešní svět se vzpamatovává také z hrůzné události ne nepodobné válečnému útoku. Teroristický útok na Spojené státy nám ukázal, že formy násilí na Zemi se mění, a že jsou stále zákeřnější. Zářijové události v Americe i následná akce v Afghánistánu se dotýkají každého z nás. V těchto neklidných dnech je nutné si uvědomit jak cenné jsou demokratické hodnoty a jak snadno se na ně v době klidu a míru zapomíná," pronesl v projevu Jakl. 

Přednosta okresního úřadu Michael Karas ve svém projevu zdůraznil, že současný demokratický režim, který vědomě navazuje na tradice a principy první republiky má mnohá úskalí, a proto musí mít sami občané zájem demokracii uplatňovat. Řada lidí ale podle něj podléhá skepsi z níž pramení nezájem o věci veřejné. 

"Je však třeba si uvědomit, že o věci veřejné mají zájem i lidé, kteří sledují i jiné cíle, než cíle veřejné. A to zpravidla cíle vlastní. Takovým lidem velmi vyhovuje, když jim ostatní vyklidí pole. Stejně tak to jistě vyhovuje i všem extremistickým skupinám, jak zprava, tak i zleva. Všem fanatikům, pro které ani lidský život není žádnou hodnotou. Zájem o věci veřejné je tedy pro demokracii nezbytný vždy. Zvláště pak v období voleb," dodal Karas. 

Za sychravého počasí se slavnostního shromáždění k připomenutí 83. výročí vzniku samostatného československého státu zúčastnila pouze hrstka lidí, kterou se svým vystoupením pokusili rozehřát Mládežnický dechový orchestr a mažoretky Základní umělecké školy v Chebu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy