2001 – Cheb: Kvalita ovzduší odpovídá normám (TV Západ)

Při měření kvality ovzduší v Chebu bylo po mnoha letech konstatováno, že odpovídá požadovaným normám. Tento závěr vyplývá ze zprávy radnice o stavu životního prostředí za loňský rok.

dezinfekce

V loňském roce došlo k podstatnému zlepšení situace na křižovatce u bývalého podniku Eska, a to zřejmě především díky zprovoznění obchvatu Chebu. Tato lokalita byla dlouhodobě nejšpinavějším místem na území města. 

„Tady je řečeno, že pokud je hodnota - index, nižší než 120, tak se klasifikuje ovzduší jako čisté. U Esky bylo naměřeno 100,1,“ sdělil starosta města Václav Jakl. 

Ve zbylých dvou sledovaných lokalitách, konkrétně u chebského hradu a v ulici 17. listopadu, nedošlo v loňském roce k žádným podstatným změnám. Zdejší ovzduší je ale jako čisté možno hodnotit již několik let. Pravidelná měření kvality ovzduší v Chebu probíhají již od roku 1993. K nejmarkantnějšímu zlepšení došlo za posledních 7 let hlavně u oxidu siřičitého, jehož koncentrace v ovzduší za tuto dobu poklesla více než desetinásobně.

„Vedoucí životního prostředí nás upozornil při předkládání tohoto materiálu na to, že jak byly vyřešeny velkoplošné zdroje, tak zůstaly problémem maloplošné, tzn. ty místní - topení včetně dopravy. Doprava nám podstatně vzrostla a ta nám také znečišťuje ovzduší,“ sdělil dále starosta. 

Hlavní podíl na zlepšení kvality ovzduší má rozsáhlý projekt Ekologizace vytápění, do něhož společnost TEREA investovala více než 3 miliardy korun. Přechod kotelen z tuhých paliv na ekologický plyn a vybudování nových rozvodů má ale i svoji stinnou stránku. Občané města, kteří odebírají teplo od společnosti TEREA, musí totiž za jeho dodávky zaplatit jednu z nejvyšších cen v regionu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy