2001 – Cheb: Galerie G4 vzpomíná na Jána Šmoka (TV Západ)

V chebské galerii G4 si můžete v těchto dnech prohlédnout vzpomínkovou výstavu snímků prof. Jána Šmoka, který je fotografickou obcí považován za legendu české fotografie. Výstava černobílých i barevných výtvarně stylizovaných aktů připomíná jeho tvorbu a publikační činnost z 60. a 70. let minulého století.

dezinfekce

„To nejsou fotografie vyráběné jako závěsné dílo. Jsou ale vyráběné jako dokumentace k jistému problému, o kterém Ján psal. Jsou to vlastně ilustrace k učebnicím a knihám,“ vysvětlila Vlasta Šmoková. 

Ján Šmok se celý život věnoval také pedagogické činnosti. Na pražské FAMU nejprve působil na katedře kamery. Od roku 1974 byl vedoucím nově vzniklé samostatné katedry fotografie. Byl též uznávaným teoretikem a publicistou. Je autorem řady moderních učebnic a knih z oblasti fotografické techniky. Jeho stěžejním dílem, z něhož stále čerpají začínající i profesionální fotografové, je kniha Akt ve fotografii. 

Nezanedbával ale ani svoji původní kameramanskou profesi. Během života natočil mnoho dokumentárních, instruktážních, ale i hraných filmů. Na fotografování - především tvorbu stylizovaných aktů, si však vždy našel čas. 

„Dělal také krajiny a hodně portrétů. Hlavně rozebíral různé druhy osvětlení či problém z ponometrie. K tomu si dělal ilustrace do knih,“ dodala Vlasta Šmoková. 

Snímky prof. Jána Šmoka si můžete v galerii G4 prohlédnout až do 8. října letošního roku.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy