2001 – Cheb: G4 vystavuje Světelné obrazy z Ruska (TV Západ)

Ojedinělou výstavu snímků pořízených českými fotografy v Rusku v období let 1896 až 1936 si mohou v těchto dnech prohlédnout návštěvníci chebské galerie G4. Autoři pro výstavu zvolili poněkud tajemný název – Světelné obrazy z Ruska.

dezinfekce

Expozice je tvořena šedesáti většinou barevnými fotografiemi, které vznikly nazvětšováním ručně kolorovaných diapozitivů. Právě jejich veřejné projekce kolem roku 1900, mimochodem velmi populární, se dobově nazývaly Světelnými obrazy. 

Výstava je tématicky rozdělena do tří částí. První, kterou pořídil kolínský profesionální fotograf František Krátký, je věnována carskému Rusku. Snímky vznikly na základě toho, že autor byl v roce 1896 vyslán do Ruska, aby zde nafotil korunovaci cara Mikuláše II. Další dvě části výstavy, jejichž autory se nepodařilo zjistit, jsou pak věnovány těžké životní realitě v době občanské války a porevolučním změnám v Rusku. 

„To právě bylo mým cílem. Chtěl jsem představit zároveň i proměnu fotografického dokumentu, jako takového. Od záběru profesionálního fotografa z roku 1896, který byl determinován technickými možnostmi, stavem soudobé fotografie přes záběry amatérského fotografa z dob občanské války. A ten myslel, cítil skutečně bytostně, jako dokumentarista až po propagandisticky a s propagandistickým účelem vytvářené záběry z doby sovětizace, kolektivizace a upevňování sovětské moci z 30. let,“ vysvětlil  autor výstavy Pavel Scheufler. 

Samotná příprava fotografií pro výstavu byla složitým procesem. Původní kolorované diapozitivy formátu 8,5 x 8,5 cm byly totiž mnohdy značně poškozené a proto se snímky musely digitální formou čistit a někdy i částečně retušovat. Výstava dobových fotografií z Ruska, které po jejím skončení zůstanou ve vlastnictví galerie G4, je světovou premiérou a již nyní je o tuto ojedinělou kolekci značný zájem v zahraničí. 

„Výstava by měla putovat po Německu, měla by být v Anglii na několika místech a plánuje se také, že by snad byla i ve Spojených státech. Není to jen tím atraktivním tématem Ruska, ale i výjimečnou kvalitou a výjimečností snímků, které si myslím mají silný dokumentaristický náboj,“ dodal Scheufler. 

V galerii G4 budou Světelné obrazy z Ruska vystaveny až do 27. srpna tohoto roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy