2000 – Cheb: V chrámu Pokoje je k vidění zajímavá výstava (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v evangelickém chrámu Pokoje výstava nazvaná Starý Cheb stále živý v dílech chebských výtvarníků. Uspořádala ji Galerie Růžový kopeček. Kostelní stěny zdobí práce neprofesionálních výtvarníků, které poskytují srovnání různých náhledů a citových vztahů k historickému městu.

dezinfekce

Nejstaršími jsou obrazy dnes již nemalujícího Václava Kadlece, které vznikaly před téměř 50 lety. Dále jsou v kostele k vidění kompozičně a barevně agresivní obrazy Josefa Fleischmanna, k nimž jakýsi protipól vytváří díla Jaroslava Seidla, která se vyznačují propracovanou barevností a tajemným osvětlením. Návštěvníci si zde také mohou prohlédnout obrazy chebského kronikáře Jindřicha Turka – typické, a to především u Špalíčku přesností popisu. Schopností realistického vidění se vyznačuje rovněž dílo Karla Matouška, které díky chvějivému zobrazení přírody připomíná obrazy impresionistů. 

Další z vystavujících Petr Kolář již překročil díky soukromému školení na pražské Akademii hranici od malby amatérské k profesionální a vykročil od dosavadních popisů k zobrazení vnitřní vize. Rovněž poslední prezentovaný malíř Jiří Černý dává přednost svému vnitřnímu světu a všechny jeho obrazy jsou vedeny symbolikou a technicky dovedně pojatými vizemi. Tuto zajímavou výstavu si můžete prohlédnout až do 6. července tohoto roku.   

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024