2000 – Cheb: Lékaři z IKEMu zjišťují rizika vzniku cévních onemocnění (TV Západ)

V době od 29. května do 30. června probíhá v chebské Okresní hygienické stanici výzkum rizikových faktorů pro vznik cévních onemocnění u vybraného vzorku populace z tohoto regionu. Odborná vyšetření a následné vyhodnocení výsledku průzkumu provádějí lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

dezinfekce

Toto preventivní vyšetření rizikových faktorů pro možný vznik kardiovaskulárních chorob u české populace, které je pokračováním projektu Světové zdravotnické organizace z 80. let, probíhá souběžně v devíti okresech České republiky. Mělo by přinést srovnání s obdobným průzkumem, který se uskutečnil v roce 1997 a pro obyvatele chebského okresu nedopadl příliš lichotivě.

„Ve srovnání s výsledky v ostatních devíti okresech, Chebsko bohužel výrazně vynikalo ve výskytu zvýšeného celkového cholesterolu, a to zejména u mužů. Prakticky v necelých 80 procentech, přesně to bylo 78,9 procent mužů, byl zjištěný - u části populace poprvé a u části populace to bylo opakované zjištění, nicméně měli zvýšený cholesterol, který neodpovídal normě a který výrazně zvyšoval jejich kardiovaskulární riziko,“ sdělila za IKEM Praha MUDr. Dita Koňatová. 

Dále bylo zjištěno vysoké riziko, a to konkrétně 45 procent kouřících mužů. Pozitivním zjištěním byl naopak nižší výskyt diabetu mezi obyvateli okresu. Přestože všechna vyšetření od špičkových odborníků jsou v rámci právě probíhajícího projektu prováděna zdarma, nejsou lékaři příliš spokojeni se spoluprací pozvaných lidí. 

„Musím říci, že návštěvnost neodpovídá zcela našim představám. Respondence v roce 1997 byla v Chebu 63 procent. Zahájili jsme vyšetřování tento týden v pondělí čili vyšetřujeme tři dny a chodí zase kolem 60 procent pozvaných osob,“ dodala Koňatová. 

Lidé by si podle lékařů měli uvědomit význam prevence a nenavštěvovat ordinaci až ve chvíli, kdy začínají pociťovat konkrétní potíže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy